Pátek, 19. dubna 2024

Zlaté medaile za ekologická opatření si odnesli čtyři farmáři

Zlaté medaile za ekologická opatření si odnesli čtyři farmáři

Zlatou medailí organizátoři třetího ročníku programu Pestrá krajina odměnili tento týden čtyři farmáře. Akci organizuje Asociace soukromého zemědělství, oceněné rodinné farmy vytvářejí podle předsedy hodnotitelské komise Daniela Pitka mimořádný přínos pro českou krajinu.

"Potkáváme zemědělské hospodáře z nížin i hor, grunty hospodařící na orné půdě i chovatele hospodářských zvířat na pastvinách, konvenční i ekologické zemědělce, velké i malé," uvedl Pitek. Největším hodnoceným subjektem byl podle něj statek o rozloze téměř 1000 hektarů, nejmenším o velikosti deseti hektarů.

Zlatou medaili letos získal Ofčí statek Brníčko z Přerovska. Společně s manželkou Soňou a dětmi tam hospodaří na 44 hektarech půdy Michal Hrdlička, stará se o 120 ovcí a několik krav. "Zaměřil se zejména na zadržování vody v krajině a díky jeho promyšlené koncepci vznikají tůně, mokřady, řadové soustavy tůněk pomocí přírodního hrazení a vodní poldry. Nechybí ani rodinou postavený srub, který slouží jako lesní školka pro děti, které se tak učí získávat kladný vztah k přírodě a zemědělskému hospodaření," dodali organizátoři.

Rodinná farma Placandů z Křenovic na Českobudějovicku už předloni zvítězila v soutěži Farma roku. Zúrodňují půdu vyséváním meziplodin, zatravňují některé pozemky a zapojili se do agroenvironmentálních programů na ochranu přírody.

Dalším oceněním byl Petr Sýs s rodinou ze Statku Novotinky na Benešovsku. Jeho receptem na pestrou krajinu je maximální využívání meziplodin, zatravňováním nejvíce svažitých ploch polí, nebo vytváření protierozních pásů. "Zabývá se pěstováním obilnin, řepky, brambor, hrachu a máku na téměř tisícovce hektarů v okolí svého zrekonstruovaného hospodářského dvora, jenž byl na konci minulého režimu určen k demolici. K vidění je zde také několik nově vytvořených rybníků, remízků či víceletý medonosný úhor na 2,7 hektarech nebo lužní lesík," uvedli organizátoři.

Poslední zlatou medaili získal Levandulový statek Bezděkov z Olomouckého kraje, kde se na deseti hektarech pěstuje levandule a další plodiny na úpatí Zábřežské vrchoviny. "Meziřadí mezi levandulí je zatravněno druhově bohatými porosty spásanými stádem ovcí, políčka jsou doplněna na mnoha místech výsadbou ovocných stromů a naučnou stezkou. Na statku, který má BIO certifikaci, se Drlíkovi věnují i agroturistice a akcím pro veřejnost, zároveň provozují bistro, restauraci a kavárnu a rovněž obchod s levandulovými produkty a galerii," uvedli organizátoři.

Stříbrnou medili získala Farma Marka Daňhela z Albrechtic, bronzovou Farma Jiřího Netíka z Dobrého na Rychnovsku.

Asociace soukromého zemědělství je dobrovolnou stavovskou organizací soukromých zemědělců v ČR, má kolem 7500 členů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů