Čtvrtek, 28. března 2024

Kladno chce lépe hospodařit s energiemi, chystá další projekt

Kladno chce lépe hospodařit s energiemi, chystá další projekt

Kladno chce lépe hospodařit s energiemi, například ve sportovních areálech a v domově pro seniory. Plánuje proto účast v dalším mezinárodním projektu, který mají podpořit evropské fondy. Rozhodnutí o dotační podpoře čeká město ještě v první polovině letošního roku. V případě schválení by využití nových technologií spustilo na konci roku, sdělila dnes v tiskové zprávě mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Od roku 2019 je město zapojené v mezinárodním projektu SPARCS, který je rovněž zaměřen na inteligentní energetiku.

Mezinárodní projekt nazvaný District Chameleon má navrhovat a zavádět inovativní řešení v oblasti energetiky a chytrých řešení ve vybraných budovách města. "Pilotní řešení by se měla uskutečnit ve třech městech, v portugalském Cascais, irském Corku a právě u nás v Kladně," uvedl kladenský radní pro rozvoj města Ondřej Rys (za Volba pro Kladno). KOnkrétně by se jednalo například o instalaci různých čidel, fotovoltaických panelů nebo nabíjecích stanic pro elektromobilitu.

Projekt má spojit 35 partnerů z 15 různých zemí. Jsou mezi nimi města, výzkumná střediska i malé a střední firmy. Jeho součástí bude i využití systémů pro automatizované a inteligentní řízení prostředí v budovách, jako je hodnocení topeni, větráni a klimatizace, monitorování kvality ovzduší a další.

"Projekt je ojedinělý a velmi praktický. Částečně je zaměřen na výzkum, ale většinově se soustředí na přímé zavádění technologií," dodal koordinátor projektu SPARCS za Kladno David Škorňa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů