Úterý, 19. března 2024

Česko peče pro jabloň. O Evropském stromu roku rozhodne poslední týden

Česko peče pro jabloň. O Evropském stromu roku rozhodne poslední týden

Populární anketa Evropský strom roku, za kterou stojí ekologická Nadace Partnerství, míří do finále. Hlasování o strom s nejsilnější příběhem končí úderem půlnoci 28. února, v posledním týdnu mezinárodního klání ale hlasy zůstávají tajné. Jabloň u Lidmanů se prozatím drží v druhé polovině žebříčku, pořadí stromů ale někdy dělí jen desítky hlasů. I proto spustila Místní akční skupina (MAS) Stolové hory, která za nominací národní reprezentantky stojí, výzvu Pečeme pro jabloň. ,,Oprašme kuchařky, zavzpomínejme na chuť babiččina štrúdlu, podělme se o výtvor třeba se sousedy nebo zdravotníky," vyzývá Mirka Soldánová z MAS Stolové hory. Ambasadorskou výzvy se stala herečka, pekařka a milovnice ovocných stromů Kateřina Winterová. Lidé mohou podpořit český strom a další finalisty na www.evropskystromroku.cz.

Po třech týdnech hlasování je soutěž velice vyrovnaná. ,,Na prvních třech místech se drží španělský Tisíciletý dub z Leciny, další tisíciletý kmet - platan z italské Curingy a ruský zástupce Starověký platan. Pro finalisty se sešlo už na 450 tisíc hlasů, každý hlasující může podpořit dva stromy. Česká jabloň je průběžně předposlední, tajné hlasování ale umí pořadím výrazně zamíchat," shrnuje Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Na poslední týden si tak fanoušci Jabloně u Lidmanů připravili celorepublikovou výzvu Pečeme pro jabloň. Pečením štrúdlů chtějí vzdát hold kuchařskému umění našich babiček, spletitým životním příběhům v příhraničí, sadařské tradici a starým odrůdám, které z přírody pomalu mizí. Stará odrůda reneta blenheimská je i jabloň u Lidmanů v Machovské Lhotě.

,,Pro jablka a jabloně obecně mám zkrátka slabost. A tak mi dělá radost, že můžu tento krásný strom podpořit v letošní soutěži o Evropský strom roku! O víkendu upeču štrúdl a budu hlasovat," vyzvala ambasadorka pečící kampaně Kateřina Winterová.

Lidé mohou své pekařské výtvory sdílet pod hashtagem #pecemeprojablon a posílat na strudl@mas-stolovehory.cz. Zda výzva sklidí své sladké ovoce, odhalí Nadace Partnerství 17. března na online vyhlášení spojeném s mezinárodní konferencí Sázíme budoucnost: 3 miliardy stromů pro Evropu do roku 2030.

Průběžné výsledky k nedělní půlnoci 21. 2. 2021

Strom

Země

Hlasů

Tisíciletý dub z Leciny

Španělsko

66 890

Starověký platan

Rusko

56 003

Tisíciletý platan z Curingy

Itálie

52 101

Živoucí památník dvou světových válek

Belgie

31 148

Platan z Rossia

Portugalsko

27 072

Lípa sv. Jana Nepomuckého

Polsko

26 653

Starodávný mateřský strom

Nizozemí

24 828

Stará moruše

Bulharsko

24 614

Ten, který přežil

Velká Británie

23 694

Jidášův strom

Maďarsko

23 582

Stařičký dub z Drnavy

Slovensko

23 381

La Pouplie

Francie

23 262

Jabloň u Lidmanů

Česká republika

23 253

Nejstarší obyvatel Medulinu

Chorvatsko

23 249

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů