Úterý, 19. března 2024

Čtvrt miliardu na projektovou přípravu vyčerpali vodohospodáři v předstihu, dotační výzva je uzavřena

Čtvrt miliardu na projektovou přípravu vyčerpali vodohospodáři v předstihu, dotační výzva je uzavřena

Až 5 milionů korun mohly získat obce, města a další subjekty ze Státního fondu životního prostředí ČR na přípravu projektové a zadávací dokumentace nezbytné pro další rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Vyčleněných 250 milionů korun se však pro velký zájem vyčerpalo o více jak měsíc dříve a v pondělí 22. února 2021 Státní fond životního prostředí ČR příjem dalších žádostí zastavil.

Dotační výzvu č. 3/2020 vyhlásil v rámci Národního program Životní prostředí ministr Richard Brabec loni v srpnu, aby vodohospodářům usnadnil čerpání financování z evropských fondů v letech 2021-2027. Prostředky byly určeny pro projektovou přípravu i stavební a zadávací řízení na výstavbu, modernizaci a intenzifikaci čistíren odpadních vod, kanalizace, vodovodů, úpraven a přivaděčů pitné vody. Na vlastní realizaci budou moci žadatelé získat následně prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027.

Od září přijal Státní fond životního prostředí ČR celkem 205 žádostí. Vzhledem k průběžnému vyhodnocování došlých žádostí prošlo již 157 projektů s požadovanou dotací 205,6 milionů korun úspěšně schvalovacím řízením, zbytek projektů je aktuálně posuzován s tím, že proces schvalování bude ukončen v dubnu.

,,S takto připravenými projekty si budou moci obce požádat o dotaci na jejich realizaci v navazujícím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 hned, jak bude program spuštěn. Tím, že budou mít vše dopředu připravené, se budou moci rovnou pustit do realizace a začít co nejrychleji čerpat peníze," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

V současné době nabízí obdobně Státní fond životního prostředí ČR do konce března obcím, městům a dalším investorům až 90procentní dotaci na přípravu projektů, které pomohou lépe zadržovat vodu v krajině, hospodařit se srážkovou vodou a předcházet vzniku povodní. V plánu je také vyhlášení podobné výzvy v oblasti energeticky úsporných opatření a využívání obnovitelných zdrojů energie u veřejných budov. I v těchto případech žadatelé uspoří výdaje za projektovou dokumentaci a zároveň se nachystají k čerpání z prostředků z evropských zdrojů.

Výzva 6/2020: Projektová příprava - sucho a povodně

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů