Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 1/2021: Život on/off

Sedmá generace 1/2021: Život on/off

Co nám dala a vzala online práce z domova? Jaká je ekostopa vysedávání u počítače? Trpí chráněná území pod náporem turistů? Jak jsou na tom nyní lidé bez domova? Proč Afrika pandemii zvládá? Jak se proměnila divadla? Kdy a proč vznikla ochrana přírody? Bourají se někde přehrady? Kdo se stane příštím premiérem? Funguje u nás environmentální vzdělávání? Co říká útok na Kongres o Americe? Proč Praha potřebuje RE:USE centrum? Čím nám škodí toxická maskulinita? Proč se zakousnout do koblihy? Mít, nebo být? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V hlavním tématu prvního čísla 30. ročníku Sedmé generace nahlížíme různé souvislosti online i offline života během současné pandemie. Žaneta Gregorová sonduje, jak se chráněné oblasti vyrovnaly s náporem turistů, Karolína Kupková si psala online deníček o své virtuální ekostopě, Tereza Tlapáková se ptá zástupců eko-nevládek a médií na zkušenosti s homeoffice, Adéla Fischerová pátrá po skutečné ceně streamovacích platforem, Kateřina Kudláčová přibližuje snahy divadel přežít v online prostoru, Martin Nawrath připomíná, že i doma se dá projít za hranice, Paulína Pečková se ptá v Novém Prostoru a Armádě spásy na aktuální situaci lidí bez domova, Zuzana Filipová vysvětluje, proč si africké země zatím s pandemií poradily nad očekávání dobře, Kristýna Dobšínská se zamýšlí nad environmentálními souvislosti koronavirová krize a Simona Horká reportuje z online festivalu Respekt k porodu.

Zamíříme i do afrických luxusních ekohotelů, přibližujeme historické proměny ochrany přírody, probíráme se ekologickými čisticími prostředky a objasňujeme geologii médií. Dojde i na bourané přehrady, souvislosti útoku na Kapitol, kontroverzní dopravní stavby, silný vliv televize na vnímání reality nebo aktuální stav environmentální výchovy a vzdělávání v českém školství.

K rozhovorům jsme tentokrát pozvali ornitologa Zdeňka Vermouzka, ochranáře z CHKO Beskydy Pavla Popeláře, aktivistu Milionu Chvilek Benjamina Rolla, političku a zakladatelku Prahy cirkulární Hanu Matoušovou nebo krajinářského fotografa Martina Raka.

Kulturní zahradu uvádí překlad eseje Poznání amerického přírodovědce Barryho Lopeze, který se v něm věnuje domorodému způsobu vnímání světa. V recenzích rozebíráme filmy Vlci na hranicích a Moje učitelka chobotnice, seriál Dámský gambit a knihy Julie z vlčí smečky, Aktivní naděje, Ekonomie koblihy a Mít, nebo být? Přibyl i nový sloupek o pořadu Nedej se! a druhé Mini-Librarium pro malé čtenáře a čtenářky. Nechybí pábitelské Bioastrologické okénko, pozitivní Terrapie a feministická La Lupa, ani přehledy důležitých eko-událostí, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. Děkujeme vám za podporu.

Na konci letošního roku se Sedmá generace dožívá třicetin. Budeme vám moc vděční, vyplníte-li na webu čtenářský dotazník. Díky vašim podnětům chceme časopis nasměrovat do co nejlepších vod.

Včasné jaro přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů