Úterý, 19. března 2024

Jak naložit s odpady po samotestování - metodické sdělení MŽP a doplnění SZÚ

Jak naložit s odpady po samotestování - metodické sdělení MŽP a doplnění SZÚ

Mezi jedno z aktuálních opatření týkajících se pandemie COVID patří rozšíření testování v podnicích a firmách. Je však třeba vědět, jak se vzniklými odpady správně naložit. MŽP aktuálně vydalo metodické sdělení k nakládání s odpady ze samotestování. Web České asociace odpadového hospodářství níže přináší plný text metodického sdělení.

Odbor odpadů Ministerstva životního prostředí vydává toto metodické sdělení za účelem správného zařazení odpadu. MŽP sděluje postup k zařazení odpadu vzniklého z kontaminovaného materiálu z antigenních testů na přítomnost antigenu SARS-CoV-2, které jsou určeny výhradně k samotestování osob.

V případě výrobků (testovacích sad) určených pro sebetestování osob (např. zaměstnanců, občanů, žáků atd.), kdy testy lze provádět bez asistence zdravotního personálu, Ministerstvo životního prostředí doporučuje v souladu s vyhláškou č. 8/2021 Sb., o Katalogu odpadů a posuzování vlastností odpadů (Katalog odpadů) odpad, vzniklý ze sebetestování pomocí těchto testů na přítomnost antigenu SARS-CoV-2, zařadit jako běžný směsný komunální odpad pod katalogové číslo 20 03 01.


Jelikož je zde ovšem riziko, že testovaná osoba bude SARS-CoV-2 pozitivní, pak je třeba veškerý odpad z testovacích výrobků ukládat do pevného plastového pytle určeného na tyto odpady.


Pokyny MŽP pro správnou manipulaci s takovýmto odpadem:


  • Plastové pytle by měly mít minimální tloušťku 0,2 mm. Po naplnění (nejpozději však do 24 hodin) pytel pevně zavažte a na povrchu ošetřete dezinfekčním prostředkem.
  • Jsou-li použity pytle z tenčího materiálu, je nutné takové obaly zdvojit. Plastový pytel proto vložte ještě do druhého pytle a zavažte.
  • Povrch vnějšího pytle ošetřete dezinfekčním prostředkem a zavázaný pytel až pak dejte do černého kontejneru na směsný komunální odpad.
  • Nikdy nenechávejte odpad mimo sběrnou nádobu.
  • Po manipulaci s odpadem si pokaždé pečlivě umyjte ruce mýdlem a teplou vodou nebo použijte dezinfekční gel.
  • Buďte ohleduplní a minimalizujte riziko pro všechny osoby, které nakládají s odpady.

Platnost a účinnost sdělení: toto sdělení nabývá platnosti a účinnosti dnem 26. února 2021.

Ke stažení: https://www.mzp.cz/cz/odpad_samotesty_metodika

Zpracoval: Odbor odpadů MŽP

Stanovisko Státního zdravotního ústavu

K nakládání s odpady z testování COVID v případech testování zdravotníckými pracovníky vydal již dříve odborné stanovisko Státní zdravotní ústav.

Stanovisko SZÚ ke stažení zde: stanovisko-testy-2--2-2-1.pdf [ 272.23 kB, PDF ]

Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství s využitím informace z https://www.mzp.cz/cz/odpad_samotesty_metodika a informací a stanoviska Státního zdravotního ústavu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů