Úterý, 19. března 2024

MPO poskytne obcím, městům a krajům na regeneraci brownfieldů dalších 210 milionů korun

MPO poskytne obcím, městům a krajům na regeneraci brownfieldů dalších 210 milionů korun

Obce, města a kraje, které mají na svém území brownfieldy vhodné pro budoucí podnikatelské využití, mohou žádat o podporu z programu Ministerstva průmyslu a obchodu. Na regeneraci brownfieldů je letos připraveno 210 milionů korun. Žádosti o podporu přijímá MPO do 30. června 2021.

,,Regenerace brownfieldů s sebou nese vyšší náklady na rekonstrukce starých objektů, demolice a případně i odstranění ekologických zátěží. Zejména menším obcím je proto třeba s těmito náklady pomoci," říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: ,,V letošním roce máme v programu připraveno 210 milionů korun a věříme, že se stejně jako v předchozích letech přihlásí zajímavé projekty."

Dotace je určená pro obce a města v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji a v dalších hospodářsky problémových regionech. Podmínkou je budoucí využití obnoveného brownfieldu k podnikatelským účelům. Podpora se pohybuje od 60 % pro kraje do 95 % pro nejmenší obce. Výše dotace pro jeden projekt může být max. 60 mil. Kč. Podrobné informace jsou k dispozici zde.

Ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů od roku 2017. V předchozích čtyřech výzvách bylo vybráno 20 projektů, z nichž některé již byly dokončeny a předány podnikatelům k užívání. ,,Zvažujeme, že bychom program v příštích letech rozšířili na celou Českou republiku a zpřístupnili jej tak ještě více zájemcům. Pomůžeme tak obcím při vytváření nových prostor pro podnikatelské aktivity a tím i jejich rozvoji," říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

,,Díky finanční podpoře z programu se nám podařilo úspěšně zrealizovat již dva projekty," říká místostarosta Litoměřic Karel Krejza a dodává: ,,Prvním z nich je rekonstrukce části bývalého pivovaru v centru města, druhým je pak regenerace části bývalých kasáren. V případě, že budeme úspěšní i v této výzvě, dokončíme revitalizaci městského centra, které je v chráněné památkové zóně."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů