Úterý, 23. dubna 2024

Středočeský kraj pokračuje v přípravě obchvatů obcí kolem ZEVO

Středočeský kraj pokračuje v přípravě obchvatů obcí kolem ZEVO

Středočeský kraj pokračuje v přípravě obchvatů obcí v okolí plánované spalovny komunálního odpadu ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů) v Horních Počaplech na Mělnicku. Zabývá se i vazbami na železniční trať a plánované investice Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), řekl dnes na tiskové konferenci hejtmančin náměstek pro silniční infrastrukturu Martin Kupka (ODS).

Investorem stavby spalovny bude energetická firma ČEZ, zhotovitele chce vybrat do konce roku 2022. Samotná stavba za několik miliard korun potrvá zhruba dva až tři roky.

Podle Kupky se připravují projekty na stavbu obchvatů a jedním z témat je i vedení budoucí trasy kolem Cítova. "Komplikace spočívá například v tom, že zčásti pak zasahujeme do území Ústeckého kraje," uvedl Kupka s tím, že s obcí kraj jedná.

Likvidaci odpadu bude od roku 2030 nutné podle zákona zajistit jiným způsobem než skládkováním. Roční kapacita plánovaného zařízení ZEVO je stanovena na 320.000 tun ročně. Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy, množství odpadu každoročně stoupá. Část obyvatel z okolí plánované spalovny se obává například dopravní zátěže či nárůstu emisí. Právě obchvaty, které odvedou dopravu mimo centra obcí, by měly pomoci případnou zátěž snížit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů