Sobota, 20. dubna 2024

V Českém lese našli zoologové vzácného brouka rýhovce pralesního

V Českém lese našli zoologové vzácného brouka rýhovce pralesního

Výskyt kriticky ohroženého drobného brouka rýhovce pralesního potvrdili přírodovědci v CHKO Český les. Vzácného brouka tam poprvé našli v roce 2015 při inventarizačním průzkumu hmyzu. Nyní se výskyt prokázal i v dalších lokalitách Českého lesa, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě Lucie Koryťáková Nováková ze správy CHKO Český les.

Jednoho rýhovce našel náhodně v roce 2015 v přírodní rezervaci Pleš Zdeněk Papoušek, který se výzkumu hmyzu věnuje. Nyní potvrdil výskyt rýhovce nejen na Pleši, ale ještě v přírodních rezervacích Malý Zvon a Dlouhý vrch. "Objevení druhu hned ve třech okolních rezervacích bylo přece jen překvapení. Radost byla o to větší, že před rokem 2015 byl rýhovec pralesní znám jenom z pěti míst v celé republice," uvedl Papoušek. Nejbližší lokalita výskytu brouka je u Hluboké nad Vltavou, zhruba 140 kilometrů vzdušnou čarou od lokalit v Českém lese.

Nenápadný, méně než centimetr velký brouk žije skrytým způsobem života. K vývoji larev i k životu dospělců potřebuje staré tlející stromy dostatečného průměru a vlhkosti. Takové prostředí ale většinou v lesích s lesním hospodařením chybí. Rýhovec pralesní se proto vyskytuje především v místech, která jsou ponechána přírodním procesům. Rezervace Pleš, Malý Zvon a Dlouhý vrch lze považovat za ukázkový příklad přírodě blízkých až původních porostů bučin pralesovitého charakteru, které se v Českém lese vyskytují jen zřídka. "Prostorově a věkem rozrůzněné porosty jsou, s výjimkou Dlouhého vrchu, ponechané bezzásahovému režimu hospodaření," uvedla Koryťáková Nováková. Tyto lokality tak nabízejí dostatek mrtvého dřeva, které larvy rýhovce potřebují k dvouletému vývoji. Rýhovci pralesní upřednostňují kmeny jedle, smrku, buku, ale i dubu, lip, olší nebo topolů.

Zdroj foto: https://www.wikidata.org/

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů