Čtvrtek, 25. dubna 2024

CHKO Broumovsko je známé především svými skalními městy

CHKO Broumovsko je známé především svými skalními městy

Severovýchodní výběžek Čech kolem historického města Broumov je pokladnicí přírodních zajímavostí. Zdejší po staletí osídlená krajina je známá především svými skalními městy, architekturou, ale je i významnou zásobárnou podzemní vody. Před 30 lety, 27. března 1991, byla vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí (CHKO).


Vizitka CHKO Broumovsko:

Zřízení: vyhláškou ministerstva životního prostředí 27. března 1991.

Rozloha: 410 km2.

Poloha: CHKO leží v Broumovském výběžku na severovýchodě Čech v okresech Náchod a Trutnov. Území CHKO ze tří stran sousedí s Polskem (Javoří hory, Stolové hory), směrem do Čech tvoří hranici především hřeben Jestřebích hor.

Nadmořská výška: od 350 m n. m. (Stěnava) po 880 m n. m. (Ruprechtický Špičák).

Charakteristika: Po staletí obydlená krajina nevysokých hor, údolí a především pískovcových skalních měst. Oblast je významnou zásobárnou kvalitní podzemní vody, protékají jí řeky Metuje a Stěnava a pramení zde desítky potoků. Nedílnou součástí krajiny jsou zdejší unikátní církevní a lidové stavby. Mozaika lesů a zemědělských pozemků, doplněná menšími sídly a liniemi stromořadí, remízky a drobnými stavbami, je protkaná sítí potoků a ozdobená skupinami skal a tajemnými skalními městy. Jako strážci se nad ní tyčí stolové hory Ostaš, Bor a Hejšovina. Územím CHKO probíhá evropské rozvodí mezi Baltským a Severním mořem.

Ochrana území: Území se dle způsobu ochrany dělí do čtyř zón. Uvnitř CHKO leží několik maloplošných chráněných území - dvě národní přírodní rezervace (Adršpašsko-teplické skály a Broumovské stěny), jedna národní přírodní památka (Polické stěny), tři přírodní rezervace (Farní stráň, Křížová cesta a Ostaš) a pět přírodních památek (Borek, Kočičí skály, Mořská transgrese, Pískovcové sloupky a Šafránová stráň). V působnosti Správy CHKO Broumovsko je i národní přírodní památka Babiččino údolí, která leží mimo oblast. Na území CHKO je v rámci soustavy chráněných území evropského významu Natura 2000 vyhlášeno osm evropsky významných lokalit a ptačí oblast.

Adršpašsko-teplické skály a Broumovské stěny, první proslulé rozsáhlým skalním městem, druhé podivuhodnými skalními útvary, jsou nejcennějšími částmi zdejší přírody, kde na specifický pískovcový reliéf a s ním související inverzní klima jsou vázány vzácné druhy květeny a zvířeny. Zdaleka však nejsou jedinými přírodními klenoty v oblasti: na stovkách lokalit je zaznamenán výskyt vzácných a zranitelných druhů, rozmanitých biotopů a zajímavých výtvorů neživé přírody.

Osídlení: Území CHKO je poměrně hustě osídlené, mimo jiné zde leží pět měst - Broumov, Meziměstí, Police nad Metují, Stárkov a Teplice nad Metují.

Sídlo správy CHKO: Police nad Metují.

Ostatní: V posledních letech zde přibývají útoky vlků na hospodářská zvířata, což ohrožuje místní pastevectví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů