Úterý, 19. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 7. 4. 2021

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 7. 4. 2021

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla ve 13. týdnu na území ČR celkově normální. Oproti předcházejícímu týdnu došlo u mělkých vrtů k mírnému zhoršení stavu. Hladina převážně stagnovala s tendencí k mírnému poklesu. Vydatnost pramenů na území ČR byla v 13. týdnu rovněž celkově normální.

V období od 31. 3. do 7. 4. 2021 se vyskytovaly na území České republiky pouze mírné srážky s úhrny od 10 do 30 mm (vyšší úhrny se vyskytovaly v horských oblastech). Srážky byly dešťové, s ochlazením se pak vyskytovaly převážně srážky sněhové i v nižších polohách. Zásoba vody ve sněhu se i přes občasné sněhové srážky snížila a sníh se vyskytuje pouze ve vyšších polohách. Průtoky ve vodních tocích jsou setrvalé, v porovnání s dlouhodobým průměrem pro aktuální období dosahují přibližně 30 - 80 % dlouhodobého průměru. V příštích dnech se očekává postupné odtávání sněhové pokrývky v horských oblastech.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 80 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády. Nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky z tajícího sněhu.

Za měsíc březen bylo z významných vodních nádrží nadlepšeno 10,69 mil. m3 do vodních toků pod těmito nádržemi. V součtu bylo od 1. 1. 2021 do 31. 3. 2021 z významných vodních nádrží nadlepšeno celkem 31,49 mil. m3.

Během března rovněž došlo k akumulaci vody v zásobních prostorech vodních děl, a to v součtu za všechny státní podniky povodí celkem 74,03 mil. m3, od začátku roku 2021 bylo ve významných vodních nádržích na území České republiky akumulováno 233,39 mil. m3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů