Úterý, 19. března 2024

Program na podporu energetických úspor podnikatelů se má rozšířit na celou ČR

Program na podporu energetických úspor podnikatelů se má rozšířit na celou ČR

Program ENERG na podporu energetických úspor podnikatelů se má rozšířit na celou Českou republiku. Dosud bylo možné ho využívat jenom v Praze. Změnu bude v pondělí schvalovat vláda. Z původně dostupných asi 130 milionů korun bylo ke konci loňského v programu stále k dispozici zhruba 105 milionů korun, vyplývá z podkladů pro jednání kabinetu.

Program umožňuje formou zvýhodněného úvěru financovat energeticky úsporné projekty. V roce 2017 byly peníze pro program převedeny do správy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která program administrativně zajišťuje a finančně vypořádává. Program je financován z výnosu z prodeje emisních povolenek za rok 2014.

Změna má podle předkládací zprávy materiálu přispět k větší využitelnosti programu. "V rámci programu ENERG bude vyhlašována kontinuální výzva, která bude omezena vyčerpáním alokovaných finančních prostředků," píše se v pokladech pro vládu. Program měl původně skončit na konci roku 2020.

Mezi podporované aktivity patří podle dřívějšího vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu zvýšení energetické účinnosti budov, ve kterých je uskutečňována ekonomická činnost, nebo výroba energie z obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu příjemce podpory, a tím úplného nebo částečného nahrazení výroby energie z neobnovitelných zdrojů. Jde o pilotní projekt, kdy stát v oblasti zvyšování energetické účinnosti v průmyslu využívá místo dotací finanční nástroje.

Jediným akcionářem ČMZRB je Česká republika zastoupená ministerstvem průmyslu a obchodu, ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtu krajů a evropských fondů banka poskytuje podporu formou záruk a zvýhodněných úvěrů a doplňuje tak nabídku bankovních a investičních produktů na trhu. Banka byla založena v roce 1992.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů