Úterý, 19. března 2024

Francouzské firmy Suez a Veolia se spojí v transakci za 13 miliard eur

Francouzské firmy Suez a Veolia se spojí v transakci za 13 miliard eur

Francouzské firmy Suez a Veolia se spojí, na transakci za téměř 13 miliard eur (339 miliard Kč) se dohodly po měsících korporátního boje. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Firmy podnikají v odvětví úpravy vody a distribuce tepla, od 19. století si konkurují. Suez nabídku na převzetí od Veolie dlouho odmítal a považoval ji za neadekvátní. Firmy působí ve více zemích, včetně České republiky.

Veolia o menší Suez usilovala s argumentem, že společně si povedou lépe v boji s novými podniky na trhu, zejména s těmi čínskými. Firmy budou po spojení také v lepší pozici na to, aby inovovaly v růstových oblastech, jako je recyklace a služby s důrazem na ochranu životního prostředí, poznamenala Veolia.

Dohoda firmu Suez ohodnocuje na 20,50 eura za akcii, oznámily firmy. Veolia, která už ve skupině Suez vlastní podíl 29,9 procenta, zvýšila nabídku z původních 18 eur za akcii. Nyní získá zbylých 70,1 procenta Suezu.

Akcie Suezu na burze v Paříži po oznámení přidávaly skoro osm procent, zatímco akcie Veolie si připisovaly kolem sedmi procent.

Suez, který má sídlo v Paříži, v únoru nabídku Veolie odmítnul. Veolia za něj tehdy nabídla 11,3 miliardy eur. Nabídky na sloučení Suez průběžně odmítal od loňského října, kdy v něm Veolia získala podíl. Firmy se pak utkaly před soudem a Suez dal dohromady obranu, aby opevnil svůj vodárenský byznys ve Francii před případnými dalšími nájezdy. Později dal Suez najevo, že je ochoten se o návrhu bavit, pokud Veolia nabídne více peněz.

Součástí dohody - a částečně i kvůli snaze zmírnit obavy antimonopolních orgánů - je ujednání, že část majetku firmy Suez se vyčlení do nově založeného podniku s tržbami kolem sedmi miliard eur. Akcionáři v "novém Suezu" budou investiční fondy Meridiam, Ardian a Global Infrastructure Partners, stejně jako francouzská státní banka Caisse des Dépôts a zaměstnanci. Do nově vyčleněného podniku budou převedeny francouzské vodárenské aktivity Suezu, to je úprava vody a správa kanalizační sítě, a rovněž aktivity v Itálii, České republice, v Africe, ve Střední Asii, v Indii, Číně a v Austrálii.

Veolia zaměstnává po celém světě téměř 180.000 lidí. V České republice firma Veolia Energie ČR a její dceřiné společnosti působí v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a také v Praze. Podnik má zhruba 1600 zaměstnanců. Suez má podíly například v některých vodárenských firmách na Moravě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů