Úterý, 19. března 2024

Aktivisté podají ve středu klimatickou žalobu na českou vládu

Aktivisté podají ve středu klimatickou žalobu na českou vládu

Spolek Klimatická žaloba ČR chce 21. dubna podat správní žalobu na českou vládu. Cílem je přimět stát řešit klimatickou krizi, uvedli dnes zástupci spolku v tiskové zprávě. Aktivisté, kteří se inspirovali v zahraničí, podají žalobu k Městskému soudu v Praze. Spolek o její přípravě informoval loni v létě, původně ji chtěl podat na podzim. Vyjádření ministerstva životního prostředí ČTK shání.

Podle mluvčího spolku, právníka Martina Madeje, podá žalobu šest žalobců naráz. "Prvním z nich je spolek jako právnická osoba zastupující v současnosti 218 členů, společně s obcí Svatý Jan pod Skalou a dalšími čtyřmi konkrétními občany, kteří nepříznivé důsledky změny klimatu pociťují ve svém osobním životě, ve své práci a v některých případech utrpěli i vyčíslitelnou materiální škodu," uvedl Madej. "Pokud žalobci uspějí, soud může státu nařídit, aby začal příčiny a dopady klimatické krize skutečně aktivně řešit," doplnil.

Podle Madeje česká vláda nepřikládá změně klimatu dostatečnou vážnost, odkládá nezbytné zákony, neřídí se vlastními strategickými dokumenty a "zdráhá se" významně investovat do čistých technologií. Právník míní, že rozsudek může být jediný způsob, jak přimět vládu jednat. Aktivisté konkrétně kritizují například posun zákazu skládkování na rok 2030, udělování výjimek z emisních limitů pro některé uhelné elektrárny a intenzivní zemědělství. Spolek zastupuje kancelář Frank Bold Advokáti.

Podobné žaloby byly podány i v dalších zemích. Spolek se už dříve odkázal například na Nizozemsko, kde soud předloni rozhodl, že stát musí do konce roku 2020 snížit objem emisí skleníkových plynů o 25 procent, původní plán byl 17 procent. Pařížský správní soud také letos v únoru rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.

V rámci Pařížské dohody se Česko přihlásilo s ostatními státy EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Zavázalo se i přispět k udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranici 2°C proti období před průmyslovou revolucí. Aktivisté však již dříve upozornili, že emise skleníkových plynů v Česku se v posledních letech naopak zvýšily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů