Pátek, 19. dubna 2024

Uherský Brod: Environmentální park Škrlovec

Uherský Brod: Environmentální park Škrlovec

Na okraji sídliště Olšava v Uherském Brodě byly ještě na začátku roku 2019 jen neudržované křoviny skrývající skládku. Dnes už ale místo vypadá úplně jinak. Tvoří jej květnatý park s řadou nově vysazených místních druhů stromů, který doplňují sezónně vysychající mělké tůně. Spolu s nově vymodelovaným terénem přispívají k lepšímu zadržování vody v místě například při přívalových deštích. Park navazující na Mlýnský potok tvoří přechod mezi urbanizovanou a zemědělskou krajinou u začátku cyklostezky. Rozprostírá se hned vedle panelového sídliště a slouží tak k rekreaci místních lidí. Nechybí broukoviště, líhniště a zimoviště pro obojživelníky.

Pás nevábné a místy neprostupné zeleně na okraji sídliště Olšava v Uherském Brodě byl donedávna tak trochu zemí nikoho. Oblast svažující se k Mlýnskému potoku vybízela spíše k černým skládkám než k příjemným procházkám. Za ní už navazovala intenzivně obhospodařovaná půda a také silnice I/50 vedoucí na Slovensko. Sídliště Olšava s přilehlou zástavbou rodinných domů obývá přibližně 800 obyvatel. Schopnost krajiny zadržet vodu je zde velice malá, stejně jako biodiverzita v oblasti.

Vedení města se proto rozhodlo pro revitalizaci lokality tak, aby lépe zadržovala vodu a pohlcovala hluk a prach z obchvatu. Nově proměněný pás odděluje intenzivně zastavěné území od plochy intenzivně obhospodařované zemědělské půdy a poskytuje tak prostor pro trávení volného času v zeleni. Nová výsadba a vytvoření tůní navíc pomůže lépe řešit všechny negativní aspekty tepelného ostrova, se kterými se obyvatelé sídliště musí učit žít.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů