Úterý, 23. dubna 2024

Mladí aktivisté v Nigérii vyrábí módní oděvy ze sesbíraných odpadků

Mladí aktivisté v Nigérii vyrábí módní oděvy ze sesbíraných odpadků

Skupina mladých v největším nigerijském městě Lagosu chodí sbírat plastové odpadky, bránící průtoku vody v kanále, který má město chránit před povodněmi. V rouškách a s ochrannými rukavicemi vybírají odhozené věci, ze kterých vytváří módní oděvy. Jejich cílem je upozornit na dopady jednorázových plastových obalů na životní prostředí, informovala agentura Reuters.

"Musíme začít teď, protože za pár let už bude pozdě cokoliv udělat," říká patnáctiletá Esohe Ozigboová, která vede skupina mladých aktivistů bojujících proti změně klimatu.

Lagos je hospodářskou metropoli nejlidnatější africké země a podle odhadů v něm žije více než 20 milionů lidí. Odpadky jsou všudypřítomné a jejich zahození na ulici je běžnou praxí.

Esohe Ozigboová a další aktivisté ze sebraného odpadu vyrábí oblečení, které předvádí na své trashion show (slovo trashion je spojením anglických slov trash - odpad a fashion - móda). Mladé aktivisty v jejich ekologickém projektu podporuje nezisková organizace Greenfingers, která s pomocí darů financuje módní přehlídky v obchodních domech. Na začátku dubna mohli návštěvníci obchodního centra nedaleko lagoského letiště vidět módní přehlídku teenagerů oblečených ve výtvorech z plastových pytlů, obalů nebo PET lahví.

"Jsme jen teenageři, ale snažíme se ... změnit svět," uvedla Ozigboová. Mladá dívka doufá, že lidé na nákupech, kteří viděli jejich módní přehlídku, se zamyslí nad svým zacházením s obaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů