Pátek, 29. března 2024

Ministr Brabec zastupoval ČR na klimatických debatách u kulatého stolu s USA

Ministr Brabec zastupoval ČR na klimatických debatách u kulatého stolu s USA

Během dvoudenního on-line summitu světových lídrů ke klimatu (Leaders´ Summit on Climate) prezidenta USA Joea Bidena se konaly uzavřené kulaté stoly. Ve středu 21. dubna 2021 se na jednom z nich sešlo 48 zemí světa se zvláštním vyslancem pro klima Johnem Kerrym, za ČR se těchto debat účastnil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Symbolicky ke Dni Země svolal prezident Spojených států amerických Joe Biden dvoudenní summit světových lídrů ke klimatu (Leaders´ Summit on Climate), jehož cílem je mobilizovat státy k zásadnějším opatřením na ochranu klimatu. Z Evropy pozvání obdržely Dánsko, Francie, Itálie, Německo, Polsko, Španělsko, UK a představitelé EU. Z ostatních zemí byly na jednání s novým prezidentem USA pozvány např. Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, Indie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Mexiko, Rusko, Spojené Arabské Emiráty nebo Turecko. Očekává se, že představitelé jednotlivých zemí budou informovat o tom, jaká opatření v tomto směru plánují. Součástí summitu jsou separátní neveřejné kulaté stoly, na kterých zvláštní prezidentský vyslanec pro klima John Kerry diskutoval s odpovědnými ministry o úsilí, které jednotlivé země vyvíjejí k posílení svých klimatických ambicí. Ke kulatým stolům byly pozvány státy, jejichž představitelé nebyli pozváni na samotný summit lídrů, jako např. Belgie, Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Litva, Island, Arménie, nebo Nový Zéland. Spolu s Českou republikou bylo tak u kulatého stolu kromě USA dalších 48 států. Výsledky těchto kulatých stolů se rovněž promítnou do výsledků summitu lídrů.

Během jednání ministr Brabec představil klimatické plány České republiky a vyzdvihl dosavadní učiněný pokrok v této oblasti. Mezi roky 1990 a 2019 se emise skleníkových plynů v ČR snížily o 38 %. V souladu s nově přijatým cílem EU - snížit emise do roku 2030 o alespoň 55 % a dosáhnout klimatické neutrality EU do roku 2050, již ČR zahájila práci na aktualizaci své dlouhodobé klimatické strategie (Politika ochrany klimatu v ČR), která by mohla být hotova v návaznosti na přezkum závazků v rámci Pařížské dohody do konce roku 2023. Ministr Brabec rovněž informoval zvláštního vyslance Kerryho a zúčastněné státy o dekarbonizaci českého energetického sektoru, plánovaném odklonu od uhlí v roce 2038 nebo dříve, dotačních programech, adaptačních opatřeních a kůrovcové kalamitě v ČR.

" V následujících letech nás, nejenom rezort MŽP, čekají masivní investice do snižování emisí v energetice, průmyslu, dopravě i v domácnostech. A zájem o investice do čistých technologií ze strany podniků všech velikostí, ale i obcí a krajů či domácností je v posledním roce enormní. Konkrétní firmy, kraje i města deklarují už dnes cíle uhlíkové neutrality nebo odklonu od uhlí v roce 2030. Obrovský zájem o investice je hlavně do obnovitelných zdrojů energie s pomocí prostředků z Modernizačního fondu. Rekonstruují a obnovují se také české domácnosti díky úsporám energie a ekologizaci vytápění. Je také navrhováno Uhelnou komisí, že Česká republika nejpozději do 17 let skoncuje s uhlím, a já si osobně myslím, že k tomu dojde dříve. Současně pro nás bude ale dosahování ambiciózních cílů, ke kterým jsme se zavázali nepochybně složité, protože nyní čelíme bezprecedentní kůrovcové kalamitě, která dočasně paradoxně proměnila lesy, které mají uhlík zadržovat, v emitenty," dodal ministr Brabec a zároveň vyzval ostatní státy, aby s ohledem na nadcházející konferenci Organizace spojených národů (COP26) v Glasgow posílily své klimatická úsilí.

Prezident Biden učinil po svém nástupu do funkce z boje proti klimatické změně klíčový bod americké zahraniční politiky a národní bezpečnosti. První den ve své funkci podepsal znovu-přistoupení k Pařížské úmluvě. Na summitu plánuje prezident Biden oznámit ambiciózní vnitrostátní příspěvek USA ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030. Summit má dle Bílého domu podtrhnout naléhavost a ekonomické přínosy silnějších klimatických kroků a bude klíčovým milníkem na cestě ke klimatické konferenci COP26 konané v listopadu v Glasgow.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů