Pátek, 26. dubna 2024

Rozbor v Kopřivnici ukázal, že 70 procent směsného odpadu se dá dál využít

Rozbor v Kopřivnici ukázal, že 70 procent směsného odpadu se dá dál využít

Okolo 70 procent odpadu vyhozeného do kontejnerů se směsným komunálním odpadem v Kopřivnici na Novojičínsku by se dalo dále využít. Ukázala to analýza obsahu kontejnerů, kterou pro město provedl Institut Cirkulární Ekonomiky. Cílem rozboru bylo ukázat, jak by se odpad mohl co nejlépe třídit. ČTK to dnes za kopřivnickou radnici sdělila Lucie Macháčková.

Specialisté analyzovali přes 800 kilogramů odpadu, který manuálně třídili na využitelné druhy odpadů, infekční a nevyužitelný odpad. Jedna část odpadu pocházela z bytové zástavby ve Francouzské ulici, druhá z rodinných domů v místní části Lubina.

Výsledky ukázaly, že v sídlištní zástavbě by bylo možné dále využít 71,7 procenta odpadu a v zástavbě rodinných domů 68,5 procenta. "Z využitelných složek vzorku ze sídliště měl největší podíl organický odpad vhodný ke kompostování, tvořený zejména zahradní zelení a kuchyňským odpadem, dále sklo, papír a plast. Organický odpad zaujal první příčku i v zástavbě rodinných domů, kde ho následoval papír a stavební odpad," uvedla Macháčková.

Lucie Kubalcová z odboru životního prostředí uvedla, že se ukázalo, že i když Kopřivnice má ve třídění odpadu dobré výsledky a třikrát po sobě se v kraji umístila na pátém místě, může se dále zlepšovat. "Příležitost ke změně je zejména v možnosti dalšího využití kompostovatelných odpadů. Zájemci z rodinných domů od nás dostávají kompostejnery zdarma a asi bychom měli zvážit, zda podobně nepodpořit i třídění v panelových domech," uvedla Kubalcová.

Nejdůležitější však podle ní bude osvěta, přičemž prvním krokem je vytvoření krátkého videa z analýzy odpadu. Video bude zveřejněno na městských internetových stránkách a město ho také rozešle do škol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů