Pátek, 26. dubna 2024

Hyundai uvede v ČR svůj vodíkový vůz Nexo ve druhém pololetí

Hyundai uvede v ČR svůj vodíkový vůz Nexo ve druhém pololetí

Automobilka Hyundai plánuje ve druhé polovině roku začít v Česku nabízet svůj vůz na vodíkové palivové články Nexo. S uvedením na trh čeká na otevření první veřejné čerpací stanice na vodík. Zastoupení značky v ČR to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Konkurenční Toyota svůj vodíkový model Mirai již začala v tuzemsku prodávat.

Nexo je vůz kategorie SUV s dojezdem až 666 kilometrů. Vodíkové nádrže načerpá do plné kapacity za pět minut, což je téměř srovnatelné s tankováním benzinu nebo nafty. Při reakci vodíku s kyslíkem z nasávaného vzduchu vůz vyrábí elektřinu pro pohon elektromotoru. Emisí pak je pouze voda. Vůz během svého provozu přispívá ke zlepšení životního prostředí filtrací okolního vzduchu, uvedla firma.

Hyundai Motor Czech zároveň oznámila členství v České vodíkové technologické platformě HYTEP. Ta podporuje vývoj vodíkových technologií a zavádění vodíkového hospodářství v ČR, přispívá ke koordinaci aktivit subjektů vývoje vodíkových technologií a vodíkového hospodářství mezi sebou a v návaznosti na programy a domácí i zahraniční finanční zdroje.

"Společnost Hyundai vodíkovému pohonu věří. Nejenže budeme po otevření první veřejné vodíkové čerpací stanice v České republice připraveni zájemcům nabídnout náš model Nexo poháněný vodíkovým palivovým článkem, na globální úrovni úspěšně rozvíjíme celou řadu aplikací této technologie, sahající od nákladní automobilové dopravy přes městské autobusy až po stacionární generátory elektrického proudu," uvedl generální ředitel Hyundai Motor Czech Martin Saitz.

HYTEP se podílel na přípravě vodíkové části Národního akčního plánu čisté mobility, která vodíkovou mobilitu deklaruje jako jednu z možných cest k dekarbonizaci dopravy. Již letos by se měly otevřít tři veřejné plnicí stanice na vodík, a to v Praze, v Litvínově a v Brně. Rozvoj sítě plnicích stanic by měl pokračovat k asi 80 stanicím v roce 2030.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů