Úterý, 19. března 2024

Znalec dokončil posudek v případu otrávené Bečvy, policie čeká na jeho doručení

Znalec dokončil posudek v případu otrávené Bečvy, policie čeká na jeho doručení

Soudní znalec Jiří Klicpera dokončil práce na znaleckém posudku, který se týká otravy řeky Bečvy z loňského září. Policie nyní čeká na doručení materiálů. Očekává, že se tak stane do konce tohoto týdne, následně budou vyšetřovatelé s posudkem pracovat. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Dokončení posudku dnes ČTK potvrdil i Klicpera.

Posudek je pro policejní prověřování ekologické katastrofy klíčový. V minulosti Klicpera dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro jeho vyhotovení, poprvé skončila loni v prosinci, podruhé letos v únoru. "Znalec dokončil práce na znaleckém posudku. Nyní čekáme, až nám bude doručený, mělo by to být do konce týdne. Po doručení budeme s posudkem dále pracovat a vyhodnocovat jej," uvedla Javorková.

Znalec Klicpera dnes ČTK řekl, že posudek už policii odeslal elektronicky a materiály jí doručí i v papírové podobě. "Teď právě posudek nesu na poštu. Balík je zabalený a jede to," uvedl po 13:30 znalec. Obsah posudku odmítl Klicpera komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivostí. "To platí pořád, ať je doručeno, nebo není doručeno," doplnil znalec.

Už dříve policie uvedla, že otravu Bečvy prověřuje jako podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli za něj hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

Na začátku února Klicpera v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera. Policie jeho vystoupení v médiích vyhodnocuje a nechce jej dále komentovat. Petici za objasnění postupu úřadů při vyšetřování otravy řeky podepsalo přes 20.000 lidí.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Viktor Chrást

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů