Úterý, 19. března 2024

Francouzští poslanci schválili balík opatření na ochranu klimatu

Francouzští poslanci schválili balík opatření na ochranu klimatu

Francouzské Národní shromáždění schválilo zákon na ochranu klimatu. Norma má kromě jiného zamezit například rozšiřování letišť, zakázat hořáky na zahrádkách restaurací či snížit množství odpadu z obalů, uvedla agentura Reuters. Zakázány mají také být vnitrostátní lety, které lze nahradit cestou vlakem kratší než dvě a půl hodiny.

Po třech týdnech debat zákonodárci přijali zákon o klimatu a z velké části tak, jak ho předkládala francouzská ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová. Pro bylo 332 poslanců a 77 hlasovalo proti. V červnu se má textem zabývat francouzský Senát a následně se má vrátit ke konečnému hlasování do dolní komory.

Francie si vytyčila snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990. Podle ekologických aktivistů je to ale málo a také pařížský správní soud v únoru konstatoval, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.

"Je to zákon, který byl možná přiměřený před 15 lety, kdy byla klimatická nouze méně naléhavá. V roce 2021 nebude dostatečný k účinnému boji s globálním oteplováním," řekl šéf francouzské pobočky organizace Greenpeace Jean-Francois Julliard.

"Místo velkých slov a obrovských a nedosažitelných cílů, které jen vytváří společenský odpor, zavádíme účinná opatření," řekla Pompiliová před poslanci o zákonu, na jehož podobě, kterou utvářejí desítky opatření, se podílelo také na 150 zástupců veřejnosti.

Návrh zákona předpokládá mimo jiné zákaz používání venkovních hořáků na terasách kaváren a restaurací od dubna 2022. Státní školy mají mít povinnost nabízet v jídelnách vegetariánská jídla alespoň jednou týdně. Supermarkety budou muset omezit balení potravin do plastů a například oblečení bude muset mít hodnocení dopadu jeho výroby na životní prostředí. Text dále zakazuje budování nových letišť nebo rozšiřování kapacit těch stávajících.

Prodej automobilů s emisemi CO2 překračujícími 95 gramů na kilometr má být zakázán od roku 2030. Majitelé bytů nebudou smět pronajímat špatně izolované byty a budou muset od roku 2025 postupně snižovat jejich energetickou náročnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů