Úterý, 19. března 2024

Po havárii na Bečvě navrhuje ministerstvo o půlku nižší pokutu za otravu řek

Po havárii na Bečvě navrhuje ministerstvo o půlku nižší pokutu za otravu řek

Pokutu ve výši 25 místo slibovaných 50 milionů korun navrhuje Ministerstvo životního prostředí v novele vodního zákona. Podle Arniky nebude nižší pokuta dostatečnou motivací pro velké chemické a průmyslové závody k zavádění bezpečnostních opatření, ani nevystačí na pokrytí rozsáhlých škod. Spolek to uvedl ve svých připomínkách k návrhu novely (1), jejichž termín odevzdání uplynul 3. května.

"Požadujeme zavedení maximálních sankcí ve výši 50 milionů korun. Po zkušenostech s nedozírnými následky havárie na Bečvě nebo aktuálně na Bílině půjde o adekvátní částku, která vystačí na obnovu říčního ekosystému. Nižší částky budou pro životní prostředí znamenat krok zpět," komentuje situaci Kamil Repeš z Arniky.

K podání připomínek k návrhu novely vodního zákon vedly požadavky vyplývající z výzvy Řeky bez jedů (2) směřující k důkladnější ochraně českých řek před znečišťováním toxických látek. Výzvu k dnešnímu dni podepsalo 6909 lidí. Na jejím základě ministr životního prostředí Richarda Brabce v lednu pro viníky havárií přislíbil přísnější tresty.

"Na Ministerstvu životního prostředí jsme proto zahájili práce na novele vodního zákona, kde zvýšíme maximální sankci ze současných 5 na 50 milionů korun a jasně vymezíme zákonem i navazující vyhláškou kompetence jednotlivých úřadů při řešení mimořádné havárie, která přesahuje území jedné obce nebo dokonce kraje," uvedl ministr Brabec v odpovědi na otevřený dopis (3) spolku Arnika.

Budoucnost vidíme bez jedů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů