Čtvrtek, 28. března 2024

ČVUT nabízí obcím průvodce k úpravě prostranství i nakládání s vodou

ČVUT nabízí obcím průvodce k úpravě prostranství i nakládání s vodou

Odborníci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) nabízejí průvodce úpravami veřejných prostranství pro menší obce. Vytvořili také metodiku k udržitelnému nakládání s dešťovou vodou. Obě publikace jsou dostupné on-line a stáhlo si je už několik tisíc lidí, uvedla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková v dnešní tiskové zprávě.

Tým z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) na certifikované metodice pro veřejná prostranství pracoval tři roky. Cílem je poskytnout starostům a zastupitelům možnost být rovnocennými partnery v jednání s odborníky i příslušnými úřady, získat svou vizi a přijímat informovaná rozhodnutí.

Metodika provází zájemce procesem přípravy, zadáním studie i doporučenými postupy pro výběr zpracovatele projektů. Popisuje i základní principy kvalitního architektonického prostředí i způsoby zapojení veřejnosti. Tým vedly Martina Sýkorová a Michaela Malá. O této metodice ČVUT na webu informovala už v březnu.

Publikace pro nakládání s dešťovými vodami ve městech pak provádí zástupce samosprávy přípravou, plánováním, realizací i údržbou projektů navázaných na zelenou infrastrukturu.

"Kvůli stále častějším projevům klimatické změny, kdy se střídají delší období sucha a přívalové srážky, si nejen akademická sféra, ale i zástupci samosprávy, státní správy i široká veřejnost uvědomují potřebu s dešťovou vodou lépe hospodařit - umožnit jí zasáknout se v místě jejího dopadu, po určitou dobu ji zadržet a dále ji využívat pro zálivku vegetace či kropení ulic v horkých letních dnech," uvedla vedoucí týmu z UCEEB Martina Sýkorová. "Ve městech se však stále setkáváme se zažitým pohledem, jenž dešťovou vodu považuje za problém, který je třeba co nejrychleji vyřešit tím, že ji z daného prostředí odvedeme," konstatovala odbornice.

Metodika pro využití dešťové vody vznikla během dvouleté spolupráce zmíněné skupiny z UCEEB a týmu z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. V jeho čele stál Jan Macháč z ústecké univerzity. Publikace vyšla tento měsíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů