Středa, 24. dubna 2024

Průzkum: V letošní zimě uhynulo méně včelstev než v předešlých letech

Průzkum: V letošní zimě uhynulo méně včelstev než v předešlých letech

Letošní zimu v Česku nepřežilo necelých 15 procent produkčních včelstev, úhyn je nižší než v předešlých letech. Ubylo také včelařů, kteří v zimních měsících přišli o všechna včelstva. Přesto asi deset procent oslovených včelařů na konci zimy evidovalo více než padesátiprocentní ztráty. Vyplývá to z letošního monitoringu COLOSS, na němž se poosmé podílejí odborníci z katedry biochemie a katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Po zimě 2019/2020 tuzemští chovatelé hlásili úhyn pětiny včelstev, jejichž početní stavy dlouhodobě decimuje hlavně onemocnění varroáza, pro které někteří odborníci používají název varroóza.

"Dle dotazníků od 1745 respondentů máme letos informace o 26.592 včelstvech. V souhrnu za celou Českou republiku činily letošní ztráty produkčních včelstev 14,5 procenta. Na rozdíl od předchozího ročníku, kdy české včelaře potrápily rozsáhlé úhyny, byly letošní ztráty z celkového pohledu nižší. Neklesly nicméně pod deset procent, tak jako jsme to zaznamenali v pilotním ročníku 2013/14 nebo poté v průzkumu 2015/16, který následoval po úhynovém roce 2014/2015," sdělil dnes ČTK Jiří Danihlík z katedry biochemie PřF UP. Letošní ztráty včelstev se podle Danihlíka pohybují na úrovni zim 2016/17 až 2018/19. Největší úhyny letos hlásí včelaři v Pardubickém kraji a na Vysočině.

V meziročním srovnání letos podle Danihlíka klesl počet včelařů, kteří v zimě přišli o všechna včelstva. "Přesto i letos zaznamenalo 8,2 procenta respondentů více než 50procentní ztráty včelstev. Respondenti, kteří zaznamenali vysoké úhyny, v komentářích uvádějí, že se na stanovištích v období kolem září a října vyskytovala intenzivní loupež mezi včelstvy, která se v dané lokalitě vyskytovala i na okolních stanovištích. Zvýšené úhyny pak postihly i okolní včelaře, někdy i celé organizace. Jako příčiny včelaři označují varroózu, hlad nebo virózy. Několik případů referuje i o otravách včelstev během květu řepky," upozornil Danihlík .

Odborníci se poprvé ptali včelařů na jejich spokojenost s produkcí medu. "Záměrně se neptáme na průměrný medný výnos, ale na subjektivní názor včelařů. Loňský medný výnos hodnotilo 26 procent chovatelů jako spíše podprůměrný a 39 procent jako nízký. Dlouhodobé sledování této problematiky nám poskytne zajímavá data, která budeme moci vyhodnotit v kontextu krajinných změn a z nichž budeme moci v budoucnu odvodit trendy," uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP.

Odborníci z kateder biochemie a geoinformatiky PřF UP díky pravidelným monitoringům zimování včelstev zjistili, že rozsáhlé úhyny včel se v Česku opakují v průměru jednou za dva až tři roky. Před časem experti zprovoznili unikátní interaktivní mapu České republiky s údaji o ztrátách včelstev v jednotlivých regionech, hustotě zavčelení či průměrné produkci medu na jedno včelstvo. V Česku je podle Danihlíka evidováno zhruba 696.000 včelstev a bezmála 61.000 včelařů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů