Čtvrtek, 28. března 2024

Podle nového sčítání je na světě asi 50 miliard ptáků, nejvíc je vrabců

Podle nového sčítání je na světě asi 50 miliard ptáků, nejvíc je vrabců

Na světě žije asi 50 miliard ptáků, odhadli v novém sčítání australští vědci. Nejpočetněji zastoupenými druhy jsou vrabci domácí, špačci obecní, vlaštovky obecné a racci delawarští, od každého z těchto druhů žije na planetě více než miliarda jedinců. Zhruba desetina ptačích druhů je ale na hranici vyhynutí, protože jejich populace se snížila na méně než 5000. Napsal o tom server BBC.

Odborníci z univerzity v Sydney zveřejnili svou studii o sčítání ptáků v odborném časopise Proceedings od the National Academy of Sciences. V ní se soustředili na 9700 ptačích druhů z celého světa a jejich četnost odhadovali s pomocí dat ornitologické databáze Ebird za poslední desetiletí. Sčítání se netýkalo domácího ptactva.

Celosvětové sčítání ptáků je složitý úkol a počet jedinců lze pouze odhadovat. Při minulých sčítáních vědci dospěli k číslům 200 až 400 miliard ptáků z 10.000 až 13.000 druhů, uvedl server BBC.

Žebříček nejrozšířenějších ptačích druhů vede vrabec domácí, podle odhadu má na světě asi 1,6 miliardy zástupců. V první desítce jsou mimo jiné i špačci (1,3 miliardy), ale také například tyranovec olšový (896 milionů), skřivan ouškatý (771 milionů) či rybák černohřbetý (711 milionů). Obrovskou populací se mohou chlubit i racci - racek delawarský má 1,2 miliardy zástupců, racek šedý 949 milionů a racek tříprstý 815 milionů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů