Pátek, 29. března 2024

Lidé podepisují petici za vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

Lidé podepisují petici za vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

Lidé nejen z Ústeckého kraje podepisují petici za vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Krušné hory (CHKO). Na stránkách chkokrusnehory.cz ji dosud podepsalo zhruba 1400 lidí, zjistila dnes ČTK.

"Vznik CHKO je především věcí politické vůle a konečné rozhodnutí je na vládě. Chceme dát najevo, že vyšší ochrana Krušnohoří má podporu obyvatel. Každý podpis na petici posílí naší pozici při jednání s ministerstvem životního prostředí a vládou," uvedl za petiční výbor radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a zemědělství Michal Kučera (TOP 09), který vyhlášení chráněné oblast řadí ke svým hlavním politickým cílům.

Krušné hory jsou územím o rozloze 6000 kilometrů čtverečných podél hranice s Německem, na české straně hranice je zhruba čtvrtina. "Jedinečnost přírodní i kulturní krajiny Krušných hor je třeba chránit. Zvýšený zájem turistů o Krušnohoří během pandemie ukázal, že je před námi hodně práce na budování turistické infrastruktury. CHKO pomůže tomu, aby rozvoj hor probíhal udržitelně a v souladu s krajinným rázem," doplnil senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas (SEN 21).

Česko má v současné době 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 15 procent rozlohy země. Krušné hory jsou zmiňovány v koncepčních materiálech ochrany přírody a krajiny mezi územími, která jsou pro vyhlášení CHKO vhodná. Podle organizátorů petice by si ministerstvo životního prostředí a vláda měly s přípravou a vyhlášením CHKO Krušné hory pospíšit, Krušné hory jsou podle nich jedním z mála českých pohoří bez plošné ochrany.

"Jak už samo označení napovídá, chráněná krajinná oblast je způsob ochrany krajiny, a to té přírodní i kulturní, včetně historických sídel. Ve srovnání s národními parky zaměřenými na zvláště cenná přírodní území jsou CHKO spjaty spíše s udržitelným rozvojem krajiny. Nebrání výstavbě jako takové, ale chrání území obcí před zásahy, které nerespektují charakter osídlení a narušují krajinný ráz," řekla zastupitelka Ústeckého kraje Karolina Žákovská (Zelení), která se jako právnička specializuje na ochranu životního prostředí. Není tak podle ní třeba se obávat, že CHKO znemožní rozvoj Krušných hor. "Naopak je to velká příležitost," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů