Čtvrtek, 18. dubna 2024

Summit EU potvrdil klimatické cíle, průlom v debatě o penězích nepřinesl

Summit EU potvrdil klimatické cíle, průlom v debatě o penězích nepřinesl

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes na závěr bruselského summitu potvrdili klimatické cíle, které chtějí státy dosáhnout do roku 2030. V diskusi se však dnes odpoledne do detailů neshodli na financování přechodu k ekologicky šetrnému hospodářství, na které mají země dlouhodobě rozdílné pohledy.

"Chceme dosáhnout našeho ambiciózního cíle klimatické neutrality a zároveň brát v potaz různou situaci členských zemí," uvedl po jednání předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři unijních států po téměř tříhodinové debatě potvrdili závazek, že jejich státy budou schopny postupně přizpůsobit své hospodářství a průmysl tomu, aby unie dosáhla přísnějšího cíle omezit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Zatímco státy severní či západní Evropy nemají se svými závazky problémy, novější východní členové unie včetně Česka vytrvale požadují na utlumení neekologického provozu kompenzace ze společné kasy.

Debaty se vedly například o zvýšení prostředků v modernizačním fondu, jehož prostřednictvím čerpají méně hospodářsky vyspělé země peníze ze systému emisních povolenek. O ně usiluje mimo dalších zemí regionu i Česko. Podle premiéra Andreje Babiše dnešní summit žádný zásadní posun nepřinesl. "Ty diskuse budou pokračovat a budeme se k tomu vracet pravidelně," řekl novinářům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů