Úterý, 19. března 2024

I stromy mají své hrdiny

I stromy mají své hrdiny

Všechny stromy potřebují péči. Pak jsou tu stromy, které jsou nějak ohroženy, například pokácením anebo přežívají v nepříznivých podmínkách. Tyto stromy potřebují nejen péči, ale i pozornost. V rámci letošního ročníku jsme se tedy rozhodli zařadit tyto stromy do Stromojízdy a zajistit jim publicitu, kterou si zaslouží.

Čestný titul Strom hrdina letos získalo celkem 5 stromů: Javor stříbrný z Prahy, dub letní (Děda Vševěda) ze zámeckého parku ve Vlašimi, jasan nacházející se na okraji přírodního území Podkova v Pardubickém kraji, Lípa Na Podborčí a Kedroňova metasekvoj, obě z Moravskoslezského kraje.

Všechny hrdinské stromy dostanu diplom a budou se moci přihlásit o speciální grant na ošetření a výsadbu stromů. Grantová výzva bude pro letošní finalisty a Stromy hrdiny otevřena na jaře 2022.

Javor z Prahy


Javor stříbrný je robustní a krásný stoletý strom, který roste na tzv. Anenském trojúhelníku mezi Smetanovým nábřežím a ulicí Karolíny Světlé na Starém Městě v Praze. Donedávna byl součástí malého parčíku, který se však současné vedení Prahy 1 rozhodlo zlikvidovat, původně zelené místo vydláždit a strom pokácet.

Během března 2021 již byla velká část parku vybagrována, pokácení stromu dočasně zabránily jen protesty veřejnosti. Za záchranu ohroženého stromu se v těchto dnech vedou usilovné boje.

Děda Vševěda


300-400 let starý památný dub ve vlašimském zámeckém parku měl být kvůli své otevřené jizvě poražen už v roce 1956. Jeho slabost se však časem stala předností a oblíbily si jej nejen děti, ale i lidé napříč všemi generacemi. V roce 2008 byl zasažen bleskem a přišel o svou košatou korunu. I přes všechny rány osudu však dělá návštěvníkům parku radost dál.

Jasan - Strážce Podkovy


Jasan, nacházející se na okraji přírodního území Podkova, původně rostl v meandru Labe v lužním lese. Jak se Pardubice rozšiřovaly, začala ho obklopovat nákupní centra. Strom je zařazen mezi chráněné a významné památné stromy dle zákona o ochraně přírody a krajiny. Bohužel, ani to ho možná neuchrání před pilami zahraničního developera - vlastníka pozemku.

Lípa Na Podborčí


Památná lípa byla vysazena v původně zemědělské osadě v 18. století. Když se nedaleko zaniklého rybníka Zárubek začalo těžit uhlí, obklopily starousedlíky na Podborčí těžní věže i hornická kolonie. Dnes místo usedlostí, těžních věží a kolonií uvidíte jen hustý les. Podborčí se stalo symbolem ostravské krajiny, kterou od základu proměnil proces industrializace. Starobylá osada zanikla pod navážkou hlušiny z těžby černého uhlí, usedlosti a pole překryla strusková halda, která se dnes zvedá do výšky nad tramvajovou tratí a prorostla jí nepřístupná džungle.

Úplně všechno však těžba pohřbít nedokázala. Po starém Podborčí zůstala jediná, ale za to stále živá připomínka - lípa, v roce 1990 prohlášená za památný strom. Dnes však její majestátní koruna schne, větve slábnou a odlamují se a strom napadlo jmelí.

Kedroňova metasekvoj


Tato metasekvoj byla vysazena v 60. letech minulého století lesním inženýrem Miroslavem Kedroněm, velkým milovníkem přírody. V současné době stromu hrozí pokácení z důvodu výstavby protipovodňových hrází. Tohoto mohutného jedince je však možné zachránit pro další generace změnou projektu.

Zdroj: https://www.stromroku.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů