Pátek, 19. dubna 2024

Část garáží na okraji Sokolova zbourá firma za 2,3 mil., je tam černá skládka

Část garáží na okraji Sokolova zbourá firma za 2,3 mil., je tam černá skládka

Město Sokolov podepíše v červnu smlouvu se stavební firmou, která bude demolovat první část garáží v okrajové části města v lokalitě zvané Jižní lom. Město je před časem od vlastníků odkoupilo, protože se tam začaly tvořit černé skládky. V první fázi firma zbourá 131 garáží z celkových 200, s demolicí chce radnice pokračovat, řekl dnes novinářům místostarosta Sokolova Jan Picka (VOK).

Bourací práce vyjdou město na 2,3 milionu korun, začít by měly po podpisu smlouvy. "Realizátor demolice musí vyklidit nejenom samotné garáže před demolicí, ale musí se také postarat o všechny černé skládky v těsné blízkosti demolovaných objektů," řekl Picka. Garáže se budou postupně odstraňovat po jednotlivých řadách. Přítomen bude i statik, který sousední neodstraněné garáže zkontroluje.

Radnice postupně garáže od jejich majitelů odkupuje za 10.000 korun. Zatím jich získala asi 140. U dalších třiceti se městu nepodařilo kontaktovat jejich majitele, u zbylých jsou vlastníci v exekuci nebo s prodejem nesouhlasí.

Chátrající garáže se před časem staly velkou černou skládkou a ročně je odtud musí dát město odvézt několik plných kontejnerů, zejména pneumatik. Některé garáže obývají bezdomovci. Náklady na úklid stojí ročně až statisíce korun, proto se radnice rozhodla zatím umístit před garáže závoru, která brání vjezdu.

"Poslední návštěvy nás ale přesvědčily o tom, že ani ta závora nezabrání někomu vyvážet do přírody odpad. Současná situace je taková, že tam opět vzniká další černá sládka, je to zkrátka nevhodně umístěný areál garáží," uvedl místostarosta. Okrajová část města je v záplavové oblasti, a nelze ji proto využít pro rozvojové plány. Do budoucna by se mohla využít například k založení zahrádek.

Barbora Horáčková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů