Pátek, 29. března 2024

Praha rozdělí na dotacích na výměnu topení až 17 milionů Kč

Praha rozdělí na dotacích na výměnu topení až 17 milionů Kč

Praha letos rozdělí na dotacích v programu Čistá energie až 17 milionů korun. Peníze mohou lidé žádat například na výměnu kotlů za ekologičtější, instalaci tepelných čerpadel nebo fotovoltaiku na výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu. Město tak chce podpořit zlepšení stavu ovzduší. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Město na dotacích od roku 1994, kdy program spustilo, vyplatilo přes 653 milionů korun.

Oproti loňskému roku se podle schváleného dokumentu navýšila možná dotace na tepelné čerpadlo z 90.000 na 100.000 korun. Z důvodu dlouhodobého nezájmu také město nahradilo podporu projektů fotovoltaického ohřevu vody dotacemi na solární panely k výrobě elektřiny pro vlastní spotřebu.

V letech 1994 až 2020 podpořila Praha ze zmíněných asi 653 milionů korun přes 53.000 tisíc projektů. Největší přínos měl program podle dokumentu v letech 1994 až 1997, kdy lidé vyměnili kotle na tuhá paliva za ekologičtější v téměř 30.000 domácnostech.

V metropoli od loňského října platí vyhláška, která zakazuje topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. Součástí vyhlášky je také zákaz topení ve druhém zdroji tepla, například v krbu, v době vyhlášení smogových situací. Používání kotlů emisní třídy jedna a dvě bude od příštího roku zakázáno v celé republice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů