Pátek, 19. dubna 2024

Export rybí moučky ze západní Afriky podle ekologů ničí pobřežní komunity

Export rybí moučky ze západní Afriky podle ekologů ničí pobřežní komunity

Export rybí moučky a rybího oleje ze západní Afriky každoročně připraví více než 30 milionů tamních obyvatel o důležitý zdroj živočišných bílkovin. S odkazem na dnes publikovanou zprávu dvou organizací zaměřených na ochranu přírody a udržitelný rozvoj o tom napsal zpravodajský web BBC.

Zpráva organizace Greenpeace Africa a nadace Changing Markets, která sídlí v Nizozemsku, vyzývá vlády, aby postupně ukončily průmyslovou výrobu rybí moučky a rybího oleje z ryb vhodných k jídlu. "Z oceánu podél západní Afriky je každý rok vyloveno více než půl milionu tun ryb, jež by mohly nasytit více než 33 milionů lidí," uvádí zpráva. Z těchto ryb se následně vyrábí rybí moučka a rybí olej, které jsou určeny pro export, především do Evropy a Asie. Tam slouží jako krmivo pro chovné ryby a zvířata či se používají v kosmetice a doplňcích stravy.

V konečném důsledku průmysl podle ochránců přírody devastuje západoafrické pobřežní komunity a obecně zhoršuje situaci z hlediska zajišťování potravin v Mauritánii, Senegalu, Gambii, Mali a v Burkině Faso. "Odpovědnost spočívá především na korporátních zúčastněných stranách v Asii a Evropě - a jejich příslušných politických lídrech - a také na místních vládních orgánech, které by měly regulovat krátkozraké průmyslové odvětví a upřednostňovat místní živobytí a zabezpečení potravin," uvádí zpráva.

"V krátkodobém horizontu je nutné rychle vyřadit rybí moučku a rybí olej pro akvakulturu a hospodářská zvířata a upřednostnit pro místní přímou lidskou konzumaci ryby chycené ve volné vodě. Z dlouhodobého hlediska svět musí usilovat o návrat k potravinové suverenitě, přemístění výroby, kratším dodavatelským řetězcům a spolehlivým místním trhům," dodává text.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů