Úterý, 19. března 2024

Státní pozemkový úřad eviduje 195 památných stromů

Státní pozemkový úřad eviduje 195 památných stromů

Státní pozemkový úřad (SPÚ) ku příležitost mezinárodního dne parků zrevidoval data týkající se počtu památných stromů, alejí a stromořadí na pozemcích v příslušnosti hospodařit SPÚ. Zároveň na webových stránkách SPÚ bylo do provozu uvedeno počitadlo, které poukazuje že bylo doposud zasazeno 25,770 stromů, 63,895 keřů a zatravněna plocha o výměře 108 ha.

Podle průniku vrstvy dat Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) památných stromů a dat katastru bylo zjištěno, že na pozemcích v příslušnosti hospodařit SPÚ se nachází 195 památných stromů, u kterých AOPK eviduje samostatně polohou jednotlivých stromů.

Památný strom je chráněný strom, který požívá úctu nebo ochranu od místního obyvatelstva. Právní ochranu takových stromů mohou zajišťovat místní zákonné předpisy. Památné stromy mohou být vyhlášeny zejména z několika důvodů, jedná se o stromy mimořádného vzrůstu, stáří, jedná se o stromy, mající zvláštní celkový vzhled, nebo které jsou krajinnými dominantami nebo jinak výrazně přispívají ke krajinnému rázu, mohu upomínat na určitou historickou událost nebo pověst a v neposlední řadě stromy, jedná se o stromy, doprovázející nějakou kulturní památku (kaple, kostel, boží muka, studánku). Databáze památných stromů je dostupná ze stránky http://drusop.nature.cz.

,,Soucasti vetsiny nasich realizaci je take doprovodna vysadba. Sazime aleje, remizky, zelene oazy a dalsi. Jsme radi, ze nasi iniciativu muzeme zaznamenavat do portalu Nadace Partnerství - Sázíme budoucnost, jehoz cilem je vysadit 10 mil. stromu behem 5 let. V březnu jsme do portalu zaregistrovali nekolik vysadeb, ktere dohromady citaji 7 596 stromu. A cislo zdaleka neni konecne," dodal Martin Vrba, ústřední ředitel ředitel SPÚ.

Dále se na pozemcích v příslušnosti hospodařit SPÚ v nějakém rozsahu vyskytuje 28 alejí a stromořadí a jedno arboretum. Počet stromů těchto alejí a stromořadí, které se nachází na pozemcích SPÚ, nelze z dat určit, neboť tyto aleje a stromořadí jsou v datech AOPK definovány jen liniovými prvky s uvedením celkového počtu stromů. Při interpretaci zjištěných dat je třeba vzít v úvahu tu skutečnost, že pokud parcely v příslušnosti SPÚ nemají geometrii (např parcely dosud evidované ve zjednodušené evidenci nebo je dosud platným katastrálním operátem analogová mapa) nelze polohu památného stromu na pozemku tímto způsobem zjistit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů