Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kontejnerová loď, která hořela u Srí Lanky, se potápí

Kontejnerová loď, která hořela u Srí Lanky, se potápí

Kontejnerovou loď naloženou chemikáliemi, která 12 dní hořela u břehů Srí Lanky, se experti nyní snaží odtáhnout dále na otevřené moře. Plavidlo se totiž dnes začalo potápět a existují obavy, že kdyby kleslo pod hladinu na současném místě, způsobilo by ve srílanské metropoli Kolombu a okolí ekologickou katastrofu, napsala agentura AP.

Loď MV X-Press Pearl plující pod singapurskou vlajkou požár postihl asi 18 kilometrů od Kolomba. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo. Ve než 1400 kontejnerech bylo 25 tun kyseliny dusičné a dalších chemických látek, jež byly naloženy v Indii. Pětadvacetičlenná posádka, kterou tvořili mimo jiné Filipínci, Číňané, Indové a Rusové, byla evakuována, když minulý týden postihl loď výbuch.

Požár již zničil většinu nákladu, znečistil okolní vody a dlouhý pás oblíbených srílanských pláží. Ropná skvrna byla zpozorována až u pláží města Negombo, které je vyhledávaným turistickým letoviskem a leží asi 40 kilometrů od Kolomba. V nádržích lodi stále zůstávají stovky tun paliva.

Plavidlo rovněž přepravovalo tři kontejnery plastových granulí, které již pokryly 80 kilometrů západního pobřeží Srí Lanky. Plastové perličky představují nebezpečí pro mořské živočichy, kteří si je snadno spletou s potravou.

V úterý se plameny konečně podařilo uhasit, dnes ale záď plavidla klesla pod vodu. Odtažení lodi se ujala nizozemská společnost Smit Salvage, která se specializuje na vyprošťování plavidel. "Loď bude před úplným potopením odtažena co nejdále od pobřeží," prohlásil mluvčí indonéského námořnictva Indika de Silva.

Srílanské úřady nehodu vyšetřují. Podle úřadů byl požár zřejmě způsoben únikem kyseliny dusičné, o němž posádka věděla, ještě než loď vstoupila do srílanských vod, uvedla agentura AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů