Pátek, 19. dubna 2024

Dvě teplárny v Ústí a Příbrami neodevzdaly povolenky, sankce vymáhají celníci

Dvě teplárny v Ústí a Příbrami neodevzdaly povolenky, sankce vymáhají celníci

Dvě menší uhelné teplárny v Ústí nad Labem a v Příbrami neodevzdaly emisní povolenky odpovídající jejich loňské výrobě, důvodem je to, že povolenky zdražily. Uvedl to deník E15., podle nějž Celní správa ČR vymáhá od obou firem vysoké pokuty.

Mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová ČTK řekla, že správa k dnešnímu dni eviduje za celou ČR pohledávky ve výši 110,6 milionu korun a za neodevzdané emisní povolenky dosud vybrala zhruba 73,5 milionu korun.

"Výše pokuty je stanovena na 100 EUR (asi 2540 korun, za každou neodevzdanou povolenku), kterou lze dále navyšovat. Určení výše pokuty není v kompetenci Celní správy," doplnila mluvčí.

Oba původní majitelé tepláren se pokutám vyhýbají, jeden údajným prodejem, druhý likvidací firmy, uvedl deník E15. Problémy se podle něj týkají tepláren Energy Ústí nad Labem a Výroba a prodej tepla Příbram (VPTP). První z nich podle zjištění E15 neodevzdala přes 90.000 povolenek, druhá bezmála 30.000. Pro ústecký zdroj činí podle deníku pokuta přibližně 232 milionů korun, pokud by však majitel musel dokoupit všech 90.000 povolenek na trhu, musel by ve svém rozpočtu najít ještě o zhruba polovinu víc, uvedl list. Ještě loni podle E15 ústeckou teplárnu vlastnil podnikatel Tomáš Pitr. Deníku řekl, že ji zhruba před půlrokem prodal. "Nikdo rozumný nemůže podporovat Evropskou komisí nezvládnutý program emisních povolenek, který zneužívají burzovní spekulanti. Proto jsem se rozhodl teplárnu prodat," cituje ho E15. Kdo je novým vlastníkem, neuvedl. Z údajů v rejstříku firem vyplývá, že jediným akcionářem Energy Ústí nad Labem je společnost Elrond Holding CZ. ČTK se její vyjádření sehnat nepodařilo.

Druhá pokutou zatížená firma VPTP je od letošního května v likvidaci, a to jen dva roky poté, co se její mateřská energetická skupina Příbramská teplárenská vymanila z insolvence, uvedl deník.

Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Zdražování povolenek obecně znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné i na ceny elektřiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů