Sobota, 20. dubna 2024

V Pardubicích bylo loni o pětinu víc elektroodpadu

V Pardubicích bylo loni o pětinu víc elektroodpadu

V Pardubicích loni vzrostlo meziročně množství elektroodpadu. Lidé odevzdali k recyklaci 272 tun elektrospotřebičů, což je o pětinu víc než předloni. K navýšení přispěla pandemie, lidé byli víc doma a zbavovali se starších věcí, uvedla radnice v tiskové zprávě.

"Naši obyvatelé se tím významnou měrou podíleli na zlepšení životního prostřední. Do ovzduší tak například nešlo přes 3000 tun oxidu uhličitého, který je obecně považován za hlavní příčinu globálního oteplování, nemalé úspory to představuje v oblasti energií. Do oběhu se díky recyklaci odevzdaných spotřebičů vrátilo téměř 157 tun železa, 5,5 tuny mědi nebo téměř sedm tun hliníku," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Město za odevzdané spotřebiče dostalo 360.000 korun, z malé části tak pokrylo náklady na likvidaci odpadů. "Náklady na odpadové hospodářství Pardubic pokrývají platby od občanů ročně zhruba ze 73 procent, zbytek, tedy více než 20 milionů korun doplácí město," dodal náměstek.

Pardubice umožňují třídit odpad 18. rokem. Obyvatelé mohou vysloužilá elektrozařízení odevzdávat do sběrných dvorů nebo speciálních kontejnerů na elektroopad rozmístěných po městě. Vedle elektra mohou pardubičtí občané separovat plasty a drobné kovové obaly od nápojů a potravin, sklo, papír, textil, jedlé oleje a bioodpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů