Úterý, 19. března 2024

Krajští zastupitelé projednají podporu záměru vyhlásit Národní park Křivoklátsko

Krajští zastupitelé projednají podporu záměru vyhlásit Národní park Křivoklátsko

Středočeští krajští zastupitelé zřejmě ještě v červnu projednají podporu záměru vyhlásit Národní park Křivoklátsko, doporučil ji krajský výbor pro životní prostředí. V případě, že zastupitelstvo záměr podpoří, začnou jednání s ministerstvem životního prostředí i obcemi. Na samotné vyhlášení by mohlo dojít přibližně za dva tři roky, řekl dnes ČTK místopředseda výboru pro životní prostředí a krajský zastupitel Dan Jiránek (ODS).

O vyhlášení národního parku ministerstvo i kraj uvažovaly už před několika lety, část obcí ale tehdy považovala nynější ochranu přírody prostřednictvím chráněné krajinné oblasti za dostatečnou. Ministerstvo životního prostředí už dříve uvedlo, že čeká na poptávku kraje a obcí. "Gros té práce je hotovo, teď je potřeba znova vyjednávat s těmi obcemi," řekl Jiránek.

Zástupci kraje minulý týden jednali přímo v CHKO Křivoklátsko a konstatovali, že je vhodné pokračovat s přípravou vyhlášení národního parku. K tomu je třeba dopracovat odborné podklady a také připravit návrh zákona o vyhlášení tak, aby v něm byly přímo zakotvené výjimky pro místní obyvatele, které se budou týkat například volného pohybu v lesích, aby mohli třeba na houby. Podle zastupitele by lidé, kteří na území žijí, měli mít práva jako doposud a nebýt omezováni.

Podle zastupitele se změnily i zákony tak, že v zastavěných zónách obcí nemusí obyvatelé shánět složitě stanoviska národního parku například při rekonstrukci domu. Pro obce z národních parků jsou také vyčleněné speciální dotace na vodovody, veřejné osvětlení, kanalizaci a podobně, protože se na ně také vztahují přísnější limity. "Je to vyrovnání toho handicapu," dodal Jiránek.

Zatímco příznivci národního parku dlouhodobě kritizují například způsob těžby dřeva či monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či přílišné ochrany stromů, a to i těch, které už nejsou životaschopné, čímž by se utlumila i životaschopnost celých lesů. Samostatnou kapitolou je zvýšený turismus související s vyhlášením národního parku, který může být přínosem pro místní podnikatele, ale v případě extrémního rozmachu může mít na přírodu negativní dopad.

V národní park by se mělo proměnit nejcennějších 102 kilometrů čtverečních Křivoklátska, tedy přibližně šestina nynější chráněné krajinné oblasti. Zastavěným územím by do něj patřila jen obec Karlova Ves, ostatní zastavěné části obcí by zůstaly za jeho hranicemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů