Úterý, 19. března 2024

Praha přivítá největší zelenou inovační akci v Evropě

Praha přivítá největší zelenou inovační akci v Evropě

Ve dnech 11. a 12. června se v Praze uskuteční GreenHack, evropský inovační maraton, jehož cílem je posílit udržitelnost chování spotřebitelů stejně jako aktivit globálních firem. 200 hackerů z Česka a dalších evropských zemí se během 36 hodin pokusí vyřešit velké celosvětové problémy spojené se změnou klimatu, nadměrnou spotřebou, nezodpovědnou výrobou a neefektivním řízením zdrojů. Akce se uskuteční online a završí se prezenčním slavnostním vyhlášením. Vítězné týmy si rozdělí 5 000 eur a řadu partnerských cen. Detaily jsou k dispozici na www.GreenHack.eu.

GreenHack se koná pod záštitou Evropské komise v rámci evropského Zeleného týdne 2021. Jedná se o největší inovační akci na téma udržitelnosti v Evropě. Organizátoři vypsali společně s partnery celkem 11 výzev, jimž se budou účastníci věnovat: recyklace plechovek, úspora energií v budovách, druhý život nevratných lahví, udržitelné obaly dárkových předmětů, delší životnost nábytku, recyklace nádob s nebezpečnými látkami, uhlíkově neutrální stavebnictví, regulace tepla ve veřejných budovách, monitoring CO2 ve školách, provozovatel přenosové soustavy budoucnosti a platforma pro monitoring přírodního bohatství.

Do hackathonu se zatím přihlásilo celkem přes 200 inovátorů z Česka i celého světa. Vlastní akce potrvá od čtvrtka 10. 6. do soboty 12. 6. (čtvrtek 10. 6. je dobrovolný) virtuálně a završí se v sobotu 12. 6. v 18:30, kdy porota slavnostně vyhlásí vítěze v prostorách H40 v Pražské tržnici. Během konání akce jsou všem účastníkům k dispozici mentoři, kteří jim budou pomáhat a radit. Organizátoři připravili též několik praktických a zajímavých workshopů. Hlavní cena pro vítěze je 2 500 eur, druhý tým získá 1 500 eur a třetí 1 000 eur. Zajímavé ceny od partnerů jsou připraveny i pro další účastníky soutěže.

,,Mám radost, že se Praha díky největší inovační akci v regionu zapojila do evropského Zeleného týdne 2021. Akce GreenHack navíc představuje průsečík dvou témat, kterým se v Praze čím dál intenzivněji věnujeme, tedy inovace a ochrana klimatu," říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy, a dodává: ,,Zájem přihlášených účastníků svědčí o tom, že mladým lidem zaleží na osudu planety. Jsem zvědavý, jak se mladým inovátorům podaří pomocí technologií najít řešení palčivých problémů dneška, a držím jim palce."

Pavel Zedníček z Institutu Cirkulární Ekonomiky uvedl: ,,Technologické inovace budou jedním z hlavních pilířů přechodu na nízkouhlíkovou a cirkulární ekonomiku. Zatímco pro jistou část ekonomiky, jako je například výroba elektřiny, už máme dostatečně vyspělé technologie, jiné sektory, například stavebnictví a výroba cementu, zůstávají prozatím bez řešení. Hackathony tak skýtají skvělou příležitost pro inovace v oblasti udržitelnosti a můžou výrazně přispět k výzvám, které jsou před námi."

Záštitu nad akcí převzalo Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky a Hlavní město Praha. Organizátorem akce GreenHack je společnost Insane Business Ideas, která uspořádala přes dvacet hackathonů v odvětvích jako zdravotnictví, mobilita, energie nebo průmyslová výroba.

Hlavními partnery GreenHack jsou společnosti Microsoft, Plzeňský Prazdroj, Skanska, IKEA, ČSOB, BASF, ČEPS, Operátor ICT, Kraj Vysočina nebo Institut Cirkulární Ekonomiky.

GreenHack podporuje i zelený investiční akcelerátor Soulmates Ventures, který se v Česku soustředí na budování kvalitního prostředí pro vznik projektů a technologií pro dlouhodobě udržitelný rozvoj.

Další informace, rozepsané výzvy a harmonogram akce najdete na stránkách www.GreenHack.eu.

Co je hackathon?

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů nebo jiných expertů staví prototyp řešení konkrétního problému. Jedná se o tzv. bílé, etické hackery, kteří využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématem hackathonů bývají výzvy moderní doby, jako jsou zdraví, doprava, energetika nebo život ve městech. Při práci účastníkům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů