Úterý, 19. března 2024

Zcela zbytečná řepková apokalypsa

Zcela zbytečná řepková apokalypsa

Originální zemědělský experiment, který porovnává biopaliva s fotovoltaikou. To je téma právě vznikajícího dokumentárního filmu BIOMASAKR. Snímek názorně ukazuje dopady pěstování řepky na českou krajinu, půdu, vodu a zdraví a na možnosti využití solární energie.

Aby Česko dostálo svým závazkům pro obnovitelnou dopravu k EU, rozhodlo se jít cestou biopaliv první generace. Z toho důvodu na našich polích vídáme velké množství kukuřice a řepy cukrovky, které významně slouží pro výrobu bio-ethanolu, a zejména řepky olejky, ze které se vyrábí bio-nafta. Bohužel se jedná o způsob, který naší peněžence, přírodě ani krajině nijak nepomáhá. O tom, že elektromobilita je nejen výhodnější, ale zejména podstatně dlouhodobě smysluplnější cestou, vtipně vypovídá i neziskový filmový projekt www.biomasakr.cz. Vznik filmu můžete podpořit v právě probíhající sbírce na crowdfundingové platformě Donio.


,,Během našeho ročního experimentu jsme si pořídili experimentální pole, rozdělili ho na dvě poloviny a první z nich využili na produkci bionafty z řepky, druhou na produkci elektřiny z fotovoltaických panelů.", říká Vojtěch Vild, zakladatel projektu. ,,Takto získané palivo nakonec uplatníme v ikonickém závodu turbodieselu BMW X5 a elektromobilu Tesla Model 3. Chceme tím ve filmu názorně demonstrovat nejen naprosto alarmující neefektivitu biopaliv, ale také jejich negativní dopad na životní prostředí."

Ztráta biodiverzity, klimatická změna a znečištění životního prostředí jsou pravděpodobně největšími tématy tohoto století. Velké firmy proto s nadšením nabízejí vše s předponou bio - bio-CNG, biopaliva, staví elektrárny na bioplyn nebo biomasu a dokáží na tom dobře vydělávat. Bohužel však platí, že za předponou bio se velmi často schovává obnovitelný zdroj jen zdánlivě.


,,Lidé tuší, že je to špatné, ale málokdo tuší, jak moc, takže jsme se o tom rozhodli natočit 26 minutový dokumentární film. Premiéru budeme mít v první polovině prosince. Naším hlavním cílem je dosáhnout legislativních změn, které dají stopku biopalivům první generace a podpoří právě elektromobilitu a fotovoltaiku tak, aby byly pro běžného občana použitelnější a dostupnější." dodává Vild.

Samotná myšlenka využívat přímé produkty fotosyntézy (,,bioprodukty") jako zdroj elektrické nebo mechanické energie je zcela bláhová, protože tuto energii dokáže produkovat fotovoltaika podstatně levněji a potřebuje k tomu jen zlomek plochy. Přesto je v současnosti výnos z přibližně každého sedmého hektaru obdělávané orné půdy spálen někde v motoru. Na takové orné půdě by přitom mohlo být vypěstováno jídlo. To je v podstatě obdoba situace, kdy by každou hodinu, den co den, deset kamionů plně naložených čerstvým chlebem vysypalo celý svůj náklad do elektrárenského kotle. Je to smysluplné využití půdy?


Současné průmyslové zemědělství rozhodně nelze považovat za udržitelné. Prokazatelně způsobuje ztrátu organické hmoty, následné eroze a přetoky umělých hnojiv a pesticidů do okolních ekosystémů, kde působí další škody. ,,Bio" energetika je tak jen přiléváním oleje do již pořádně rozhořelého ohně, který je třeba uhasit.

Řepka olejka je v jisté míře přirozenou součástí naší krajiny. Řepkový olej je navíc kvalitní a hodnotnou potravinou. Je však opravdu nutné, aby tu řepky bylo tolik, když víme, že polovina z ní se spálí jen proto, aby pár koncernů vydělalo na úkor nás všech?

Autor: Vojtěch Vild
Foto: Autoři na řepkovém poli

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů