Úterý, 19. března 2024

Cirkulární Česko 2040: OECD dokončila analýzy k přípravě strategie oběhového hospodářství ČR

Cirkulární Česko 2040: OECD dokončila analýzy k přípravě strategie oběhového hospodářství ČR

Závěrečný webinář k přípravě Strategického rámce cirkulární ekonomiky České republiky 2040 (Cirkulární Česko 2040) ukončil projekt Ministerstva životního prostředí s Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), financovaný Evropskou komisí. Finální dokument Cirkulární Česko 2040 předloží vládě MŽP v druhé polovině roku 2021. Cirkulární ekonomika je jednoznačnou prioritou Evropské komise, která v posledních letech zveřejnila řadu strategických dokumentů k cirkulární ekonomice. Česká republika svou komplexní strategii připravuje od konce roku 2018.

Experti OECD (viz TZ) zpracovali řadu podrobných analýz k vybraným oblastem, které bude Strategický rámec zastřešovat. Díky nim MŽP průběžně získalo analytické podklady pro odpadové hospodářství, ekonomické nástroje, makroekonomické projekce, spotřebitelské chování, situaci v jiných zemích EU a další. Výstupy využívá široká pracovní skupina pro Cirkulární Česko 2040, v níž jsou zastoupeny dotčené rezorty, akademická sféra a nevládní organizace.

Na webináři OECD představila závěrečnou zprávu a hlavní doporučení pro Českou republiku. S výstupy se lze seznámit v publikaci OECD, která je dostupná zde. Z analytických výstupů OECD vzešel návrh Strategického rámce cirkulární ekonomiky ČR 2040, který na webináři prezentovalo Ministerstvo životního prostředí. Strategický rámec obsahuje vizi, globální cíl, strategické cíle a 10 prioritních oblastí, které by měl zastřešovat. Rozsah zvolených oblastí vychází z předpokladu, že pohled na cirkulární ekonomiku v ČR musí být komplexní a zaměřit se na všechny fáze ekonomického cyklu.

10 prioritních oblastí:

  1. Produkty a design
  2. Spotřeba a spotřebitelé
  3. Odpadové hospodářství
  4. Průmysl, suroviny stavebnictví, energetika
  5. Bioekonomika a potraviny
  6. Cirkulární města a infrastruktura
  7. Voda
  8. Výzkum, vývoj a inovace
  9. Vzdělávání a znalosti
  10. Ekonomické nástroje

Návrh Strategického rámce prošel již veřejnou konzultací a v druhé polovině roku bude dopracován a předložen vládě ke schválení. Návrh Strategického rámce ve verzi pro veřejnou konzultaci je k dispozici zde.

Projekt byl financován Evropskou komisí (GŘ Reform) v rámci Nástroje na podporu strukturálních reforem.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů