Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brusel představil plány na ukončení prodeje naftových a benzinových aut

Brusel představil plány na ukončení prodeje naftových a benzinových aut

Bruselská regionální vláda se rozhodla, že do roku 2030 zavede zákaz prodeje naftových automobilů a do roku 2035 zákaz prodeje i těch na benzin. Oznámil to dnes šéf regionální vlády Rudi Vervoort. Zákaz se od roku 2035 bude vztahovat i na hybridní vozy a na automobily, které jezdí na stlačený zemní plyn i na zkapalněný zemní plyn, informovala agentura Reuters.

Bruselská vláda hodlá v rámci plánu na snížení emisí v dopravě instalovat 22.000 dobíječek pro automobily a výrazně investovat do veřejné dopravy.

Podle bruselského úřadu pro životní prostředí je silniční doprava zodpovědná za 30 procent emisí oxidu uhličitého v regionu. Vládní plán uvádí, že by mohl pomoci zabránit ročně až 110 úmrtím souvisejícím se znečištěným ovzduším a snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů v dopravě až o 75 procent.

Evropská unie si stanovila za cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. V polovině příštího měsíce by Evropská komise v rámci balíku opatření k dosažení tohoto cíle měla navrhnout přísnější normy pro automobilové emise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů