Pátek, 19. dubna 2024

Evropa do roku 2030 vyrobí stejné množství čistého vodíku jako vyrábí dnes špinavého

Evropa do roku 2030 vyrobí stejné množství čistého vodíku jako vyrábí dnes špinavého

Evropská unie se zavázala být do roku 2050 klimaticky neutrální. Klíčem a jednou z možných cest, jak tohoto ambiciózního cíle dosáhnout, je využívání vodíku v sektorech energetiky, průmyslu, chemického průmyslu a mobility.

Vodík se dnes totiž spotřebovává prakticky jen v místě výroby, a to hlavně při výrobě amoniaku a petrochemických procesech. Strategickým cílem Evropské unie je vybudovat funkční trh s vodíkem, který bude fungovat na základě principu poptávky a nabídky. Jak chce ale EU nastartovat vodíkový boom? Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout je platforma Evropské aliance pro čistý vodík.

,,Evropská komise chce pomocí Evropské aliance pro čistý vodík identifikovat a zhodnotit projekty zaměřené na výrobu, využití, skladování i přenos vodíku po celém kontinentu. Na Evropském vodíkové fóru pak poskytne těmto projektům informace o možnostech financování i networkingové příležitosti," zmínil Jan Sochor, analytik České vodíkové technologické platformy (HYTEP).

EU chce podpořit výrobu zeleného vodíku a nastartovat vodíkový trh

Evropská unie ve své vodíkové strategii z léta 2020 plánuje podporu až 2×40GW výkonu elektrolyzérů, které by společně produkovaly až 10 milionů tun zeleného vodíku ročně do roku 2030. Cíle pro zelený vodík počítají i s výrobou vodíku na Ukrajině a v severní Africe. Od roku 2030 by měl již fungovat trh s vodíkem, podobný trhu se zemním plynem. V současné chvíli činí výroba v EU okolo 8 milionů tun vodíku ročně, a to zejména z fosilní zdrojů, tedy zemního plynu, ropy či uhlí.

Na Evropském vodíkovém fóru, které je výsledkem aktivit Evropské aliance pro čistý vodík a které se uskutečnilo v polovině června, představili zástupci Evropské komise 997 vodíkových projektů.

,,Pokud by došlo na realizaci všech těchto projektů, vyráběla by samotná Evropa ročně více jak 6 milionů tun zeleného vodíku, přes 2 miliony modrého a okolo půl milionu tun vodíku z odpadu. To je výrazný potenciál, který převyšuje naše ambice z loňské strategie. Co je podstatné z hlediska signálu pro soukromou sféru i veřejnost je fakt, že více jak dvě třetiny projektů se začnou uskutečňovat během následujících čtyř let," upozornil analytik Sochor.

Projekty, které čeká realizace v následujících letech, mají za cíl snížit konečné ceny vodíkových technologií. Ty jsou v současnosti stále vysoké, a to zejména z důvodu, že zatím nedošlo k jejich masovému rozšíření.

,,Nabízí se také otázka, jak budeme v budoucnu vodík mezi centry výroby a spotřeby přepravovat. S předěláváním plynovodů ze zemního plynu na vodík se počítá spíše až v příští dekádě. Množství vyrobeného bezemisního či nízkoemisního vodíku bude také silně záviset na schopnosti členských států budovat obnovitelné zdroje energie nebo obecněji dekarbonizovat energetiku v následujících letech," doplnil Aleš Doucek, předseda představenstva HYTEP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů