Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brazílie na ochranu amazonského pralesa před kácením znovu vysílá armádu

Brazílie na ochranu amazonského pralesa před kácením znovu vysílá armádu

Brazílie znovu vyšle armádu na ochranu deštného pralesa v Amazonii, který mají vojáci chránit zejména před nelegálními těžaři dřeva a klučením. Dekretem o tom rozhodl prezident Jair Bolsonaro. Podobná vojenská mise, která měla bránit odlesňování, skončila teprve před dvěma měsíci; ta nynější má trvat nejméně do konce srpna, napsala agentura AP.

Vojáci zamíří do států Pará, Amazonas, Mato Grosso a Rondônia, žádné další podrobnosti ale nejsou známy. Do dvou předchozích operací nazvaných Zelená Brazílie se zapojily tisíce příslušníků armády.

Ekologové tvrdí, že nasazení armády není příliš efektivní a že vojáci nedokážou rozsáhlému kácení stromů účinně bránit. V roce 2020 bylo vymýceno na 8500 kilometrů čtverečních amazonského pralesa, což byla jedna z dosud největších zaznamenaných hodnot. Letos se situace dál zhoršila, v dubnu a v květnu se plocha vymýceného porostu oproti předchozímu roku výrazně zvětšila. V květnu se vykácela plocha 1180 kilometrů čtverečních lesů, o 40 procent více než ve stejný měsíc loni.

Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá.

Vládu krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara ekologové kritizují za malou péči o brazilský prales. Sám Bolsonaro v minulosti prohlásil, že je nutné zdroje v Amazonii více využívat. Na dubnovém klimatickém summitu ale výrazně změnil rétoriku a projevil vůli zvýšit ochranu pralesa. Podle některých analytiků může obrat v rétorice souviset s prezidentskými volbami, které Brazílii čekají příští rok a v nichž by podle nynějších průzkumů Bolsonaro prohrál s levicovým exprezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva.

Brazílie chce na boj proti odlesňování získat i zdroje ze zahraničí a jedná mimo jiné se Spojenými státy. Podle agentury AP jsou ale nyní jednání na mrtvém bodě a rozhodnutí Bolsonara vyslat armádu má partnerům dokázat, že se Brazílie v ochraně pralesa aktivně angažuje.

Minulý týden oznámil demisi brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles, který z vlády odchází po obvinění z nelegálního vývozu dřeva z Amazonie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů