zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Hnízdění čápů sleduje již téměř tisíc lidí. Přidáte se?

10.07.2021
Příroda
Hnízdění čápů sleduje již téměř tisíc lidí. Přidáte se?

Na více než 500 čapích hnízdech v Česku registrují ornitologové malá čapí mláďata, na 269 hnízdech jsou už vzrostlá čápata. To vše díky téměř tisícovce dobrovolníků, kteří se letos zapojili do sledování čapích hnízd a zadali pozorování na www.birdlife.cz/capi. Kde jsou další velká mláďata? Ornitologové vyzývají veřejnost ke kontrole čapích hnízd. Právě informace o velkých mláďatech trénujících let jsou totiž klíčové pro vyhodnocení úspěšnosti hnízdění.Čtyři čapí sourozenci 5. července 2021 na hnízdě v Libhošti. Foto: Karel Sedlmajer (avif)

,,V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů již od roku 2014. Loni se zapojilo neuvěřitelných 699 spolupracovníků," uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické, koordinátor programu Čapí hnízda. Zvýšený zájem spojuje s omezením cestování v loňském roce. ,,Více lidí zůstávalo v Česku a své výlety oživovali pozorováním čápů," domnívá se Dobruská.

Podaří se překonat hranici tisícovky zapojených čapích dobrovolníků?

Průběh hnízdění čápů sleduje Česká společnost ornitologická za pomoci mnoha dobrovolníků již od roku 2014. ,,V letošním roce se poprvé blížíme 1000 zapojených dobrovolníků. Za poslední dva roky se počet zapojených lidí téměř zdvojnásobil! To nás moc těší, protože to hlavní - zjištění počtu mláďat, která hnízdo zdárně opustí - máme teprve před sebou," upozorňuje Gabriela Dobruská, koordinátorka programu Čapí hnízda. Jde o rozsáhlý projekt občanské vědy, kdy se široká veřejnost zapojuje do získání dat pro odborné zpracování. Letos bylo již dobrovolníky zkontrolováno více než 1300 hnízd, na 515 byla zjištěna malá mláďata. Kolik z nich přežilo nepřízeň počasí a z hnízda opravdu vyletí? To se zatím neví.

Zadat pozorování čápů na hnízdě

Rozdíl mezi dospělým čápem a mladým je vidět na první pohled - mláďata mají tmavý zobák a nohy. Foto: Ludmila Korešová

,,Pozorování čapích mláďat trénujících let je krásný zážitek. Je však potřeba připravit se i na případná zklamání, kdy mláďata nemusela přežít přívalové deště či krupobití uplynulých týdnů," doplňuje Dobruská. Nejkritičtější období má již většina mláďat za sebou, stále však nemají vyhráno - hnízdí na nejexponovanějších místech, jaká si člověk může pro hnízdění představit. Ta dobře chrání před predací, svoji daň si však vybírá počasí.

U příležitosti celostátního i mezinárodního sčítání v roce 2014 byl čáp bílý spolu s čápem černým vyhlášen Ptákem roku. Vznikl tehdy nový web cap.birdlife.cz, který v rámci občanské vědy zapojuje do sčítání a mapování čapích hnízd širokou veřejnost. Jelikož název webu ,,Pták roku 2014" nepůsobil nadále aktuálně, přejmenovali jsme stránky na Čapí hnízda.

Postupem času vznikla na těchto stránkách unikátní dynamická celorepubliková mapa s více než 1400 hnízdy čápa bílého (včetně fotografií, jednotlivých pozorování, výsledků hnízdění z předchozích let a přímých přenosů z on-line kamer). Na první pohled je u jednotlivých hnízd patrné, v jaké fázi je hnízdění jednotlivých párů, či zda je potřeba kontrola hnízda.

Hnízdění čápa bílého

V Evropě je populace čápa bílého ve většině zemí na vzestupu a u nás je považována za stabilní. Naši tažní čápi se objevují na hnízdech okolo poloviny března, první přilétá zpravidla samec. Hnízda dnes najdeme na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, hnízdních podložkách, leckde i na vodojemu, posedu či stohu slámy. Zpravidla platí, že čáp dává přednost vyvýšeným místům. Tak, aby mohl při odletu z hnízda seskočit a roztažením křídel se snadno dostal do vzduchu. Nerad však obsazuje vysoká místa na holých větrných vrcholech či kopcích. Vyhledává vyvýšené body v údolí obklopeném otevřenou krajinou. Na hnízdě se oba partneři zdraví hlasitým klapáním zobáku s typickým záklonem hlavy.

Poprvé hnízdí čápi kolem pátého roku života a zaznamenána byla hnízdění i 20 let starých ptáků. Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na 2-5 vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce krmí mláďata. V péči i krmení se oba partneři střídají. Koncem července většina čápů svá hnízdiště opouští, shromažďují se na loukách a koncem srpna se vydávají na dlouhou cestu do Afriky.

Zdroj: https://www.birdlife.cz/

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo


Neboj se zeptat Kam s ním?
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí