zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nový kodex pro oblast potravinářství chce zvýšit udržitelnost

26.07.2021
Zemědělství
Biopotraviny
Nový kodex pro oblast potravinářství chce zvýšit udržitelnost

Evropská komise 5. července oficiálně představila kodex chování EU pro odpovědné obchodní a marketingové praktiky v potravinářství, což je jedna z iniciativ v rámci strategie ,,od zemědělce ke spotřebiteli" (Farm to Fork), která je součástí Zelené dohody pro Evropu. Cílem kodexu je zvýšit dostupnost zdravých a udržitelných potravin a snížit environmentální stopu při jejich výrobě. Firmy, které kodex přijmou, se také zavazují k podpoře a zrychlení udržitelné tranzice. Kodex obsahuje dvě kategorie závazků, jednu pro evropské asociace a druhou pro firmy. Z pohledu asociací je cílem podporovat zdravé a udržitelné spotřební návyky, zlepšit dopad zpracování potravin, co se týče udržitelnosti a zvýšit udržitelnost potravinových hodnotových řetězců. Pro firmy přijetí kodexu znamená závazky v řadě oblastí, od zlepšení životních podmínek zvířat až po snížení cukru v potravinách a snížení emisí skleníkových plynů. Ke kodexu se při jeho spuštění přihlásilo 65 subjektů.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo


Neboj se zeptat Kam s ním?
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí