Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kerry v Moskvě jedná o klimatické spolupráci USA s Ruskem

Kerry v Moskvě jedná o klimatické spolupráci USA s Ruskem

Řešení problému globální změny klimatu je oblastí, kde je možná spolupráce Ruska a USA, přestože jsou jejich vztahy vážně narušené. Dokládá to nynější návštěva zmocněnce amerického prezidenta pro otázky klimatických změn Johna Kerryho v Moskvě. Dnes se má Kerry setkat se svým ruským protějškem, zmocněncem prezidenta Vladimira Putina Ruslanem Edelgerijevem.

Jedná se o cestu dosud nejvyššího představitele administrativy amerického prezidenta Joea Bidena do ruské metropole. Už v pondělí, na úvod své čtyřdenní návštěvy, Kerry o součinnosti obou velmocí v boji s globálním oteplováním hovořil s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Z obou stran následně zazněla slova o možnosti, ba potřebě spolupráce v této oblasti.

Bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Baracka Obamy podle agentury RIA Novosti mimo jiné poznamenal, že se oběma stranám už podařilo položit základ spolupráce v oblasti klimatu. "Doufám, že to může být začátkem a novým úsilím před konferencí v Glasgow," dodal s připomínkou klimatické konference OSN, označované jako COP26, která se má v největším skotském městě konat letos v listopadu.

Lavrov řekl, že Rusko věnuje velkou pozornost otázkám změny klimatu a v těchto věcech hodlá pokračovat ve spolupráci s dalšími zeměmi. Zároveň podle agentury AP prohlásil, že Kerryho návštěva v Moskvě vysílá "důležitý a pozitivní signál pro rozvoj našich bilaterálních vztahů, pro uvolnění napětí a pro nastolení věcné a profesionální práce v oblastech, v nichž najdeme společného jmenovatele".

Vztahy mezi oběma velmocemi v poslední době výrazně ochladly, zhoršily se mimo jiné poté, co Biden v březnu v jednom z interview přitakal na otázku, zda Putina považuje za "zabijáka". Ruský prezident tehdy reagoval slovy, že k rozpoznání zabijáka je zapotřebí, aby jím člověk sám byl. Následovalo stažení velvyslanců, kteří se však mezitím na ambasády vrátili. Moskva také v květnu zařadila USA spolu s Českem na seznam "nikoliv přátelských" zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů