Čtvrtek, 18. dubna 2024

Poplatky za OZE pro elektrickou trakci zrušeny

Poplatky za OZE pro elektrickou trakci zrušeny

Poslaneckou sněmovnou včera prošel pozměňovací návrh poslance Martina Kolovratníka (ANO), ve kterém byla kolejová doprava v elektrické trakci vyjmuta z povinnosti odvádět poplatek za OZE. Jedná se o velký úspěch ŽESNAD.CZ a vítězství celé kolejové dopravy, včetně MHD. Bezemisní dopravní prostředek tak nebude zatížen diskriminujícím poplatkem.

Novelu zákona o podporovaných zdrojích energie včera schválila Sněmovna a pokud projde také Senátem a svým podpisem ji stvrdí prezident, vejde v platnost. Tento krok částečně narovnává poměry mezi železniční a silniční dopravou, která již čerpá výhody díky snížené spotřební dani za naftu. Návrh tak železničním dopravcům a provozovatelům MHD pomůže kompenzovat všude avizovaný růst cen elektricke energie a umožní návrat železnice mezi konkurenceschopné způsoby přepravy zboží. I přes odpor Ministerstva průmyslu a obchodu, či Ministerstva financí, ale za podpory Ministerstva dopravy, zvedlo pro novelu ve třetím čtení ruku hned 103 přítomných poslanců a jen sedm bylo proti. ,,OZE bylo od založení ŽESNAD.cz jedním z našich hlavních témat a důvodů pro založení spolku. Chceme, aby nákladní doprava na železnici byla schopna konkurovat té silniční. Zároveň se jedná o podstatně ekologičtější variantu přepravy. Toto může převážit misky vah pokud se například potenciální zákazník rozhoduje, jak své výrobky bude transportovat," říká výkonný ředitel ŽESNAD.cz, Oldřich Sládek.

Česká republika se tak zařadí po bok Německa a dalších zemí, které osvobodily nebo značně snížily poplatky za obnovitelné zdroje v dopravě. Schválením tohoto pozměňovacího návrhu se tak Česko přihlásilo k zodpovědnosti vůči životnímu prostředí a dalo šanci uspět ekologické dopravě ve vysoce konkurenčním prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů