Pátek, 29. března 2024

Nová cyklostezka v Utrechtu neslouží jen k přepravě, generuje také energii

Nová cyklostezka v Utrechtu neslouží jen k přepravě, generuje také energii

V nizozemské provincii Utrecht zprovoznili 330 metrů dlouhou cyklostezku se zabudovanými solárními panely, která je podle svých tvůrců nejdelší solární cyklotrasou světa. Tato inovativní dráha spojující bezemisní způsob dopravy a udržitelnou energii podle autorů dokáže generovat dostatek energie pro 40 domácností. Informovala o tom agentura DPA.

Podle autorů projektu by panely mohly také dodávat energii pro osvětlení stezky. Kolektory jsou zabudovány v blocích z prefabrikovaného betonu, které tvoří povrch stezky. Pokryty jsou tenkou vrstvou průhledného materiálu, který je chrání a zároveň propouští sluneční světlo.

Solární cyklostezka je pilotním projektem provincie Utrecht, která chce do roku 2040 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Cílem projektu je ověřit, zda je povrchy cest možné ve velkém měřítku využívat dvojím způsobem - k přepravě i k výrobě energie. Pokud by se ukázalo, že to jde, mělo by se pro solární panely využívat méně plochy ve volné přírodě nebo i méně zemědělské půdy.

"V naší provincii nemáme tolik prostoru, což je důvod, proč chceme vyzkoušet dvojí využití (cest). Pokud dokážete používat cesty k tomu, aby produkovaly energii, získáte dvě výhody najednou," uvedl činitel provincie Utrecht Arne Schaddelee.

Jako první se po stezce projeli školáci z vesnice Maartensdijk. Podobná, ale kratší cyklostezka, byla v Nizozemsku otevřena už v roce 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů