Čtvrtek, 28. března 2024

V červnu Vídeň evidovala rekordní počet cyklistů

V červnu Vídeň evidovala rekordní počet cyklistů

Rekordní počet čítající bezmála 1,4 miliónů cyklistů předčil v červnu veškerá očekávání organizace VCÖ, která se monitoringem cyklistické dopravy ve Vídni zabývá. Červnový výsledek je tak doposud nejvyšší naměřenou hodnotou od počátku měření. V meziročním srovnání se podle zástupců VCÖ jedná dokonce o 26% nárůst.

Celkem třináct automatických sčítacích míst zaznamenalo v červnu 1,37 miliónů cyklistů. To je o 26 procent více než v loňském červnu a dvojnásobně více než v letošním březnu. Červen 2021 se tak podle VCÖ, která cyklistickou dopravu ve Vídni monitoruje, stal měsícem s nejvyšší naměřenou hodnotou od počátku měření a předčil tak rekord z loňského července, kdy sčítací místa evidovala 1,25 miliónů cyklistů.

Nárůst cyklistů ve Vídni potvrzují data z jednotlivých sčítacích míst. Např. v Lasallestraße poblíž vídeňského Pratersternu sečetlo zařízení v červnu 215 577 cyklistů. Oproti červenci 2020 je nárůst třetinový. ,,Stále více Vídeňanů používá kolo jako dopravní prostředek a přispívá tak významně k ochraně životního prostředí a k minimalizaci dopravních problémů. O to důležitější je odstranit stávající zúžení a dočasně rozšířit cyklistické pruhy," říká k aktuální situaci cyklistické dopravy ve Vídni mluvčí VCÖ Christian Gratzer. Ten navrhuje obzvláště nyní v létě, kde je ve Vídni méně aut, vyhradit některé jízdní pruhy pro kola. Takové opatření by podle Gratzera motivovalo mladistvé k více pohybu a usnadnilo výletění Vídeňanům, kteří na svých kolech vyjíždějí v letních měsících k vodě.

Přehled sčítacích míst a jejich červnové výsledky:

Lasallestraße: 215.577

Praterstern: 207.284

Operngasse: 158.187

Opernring-Innen: 156.048

Argentinierstraße: 123.944

Opernring- Außen: 90.753

Neubaugürtel: 90.911

Donaukanal: 89.461

Wienzeile: 68.744

Pfeilgasse: 63.325

Margaritensteg: 43.798

Langobardenstraße: 36.999

Liesingbach: 27.235

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů