Úterý, 19. března 2024

Grónská vláda kvůli klimatickým změnám pozastavila průzkum těžby ropy

Grónská vláda kvůli klimatickým změnám pozastavila průzkum těžby ropy

Grónská vláda se rozhodla pozastavit průzkum těžby ropy u pobřeží ostrova, informovala dnes agentura AP. Levicová vláda svůj krok zdůvodnila snahou dát před ropou přednost obnovitelným zdrojům energie. V okolí největšího ostrova světa se zatím žádná ropa nenašla, americký ústav pro geologický průzkum (U.S. Geological Survey) ale odhadl, že by jí v oblasti mohlo být 17,5 miliardy barelů.

"Budoucnost nespočívá v ropě. Budoucnost spočívá v obnovitelné energii, z níž můžeme mít mnohem větší užitek," uvedla vláda v prohlášení. Kabinet rovněž sdělil, že chce na sebe vzít svůj díl zodpovědnosti v boji s klimatickou krizí. Rozhodnutí, které vláda učinila už v červnu, ale zveřejnila až ve čtvrtek, kabinet označil za krok přívětivý k přírodě.

Nález ropy by mohl obyvatelům Grónska pomoci k dosažení dlouholetého snu vymanit se ze závislosti na Dánsku a jeho dotacích. Dosavadní průzkum komplikovala odlehlá poloha ostrova a jeho drsné klima.

Grónsko má stále čtyři platné licence na průzkum ropy, které nemůže zrušit, dokud se jejich držitelé věnují aktivnímu průzkumu. Jejich držiteli jsou dvě malé společnosti.

Rozhodnutí grónské vlády pozastavit průzkum vítá mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, která je označila za skvělou zprávu. "Chápu to tak, že zbývající licence mají jen velmi omezený potenciál," uvedl generální tajemník organizace Greenpeace Nordic, což je regionální pobočka Greenpeace.

Po dubnových parlamentních volbách se do čela kabinetu postavila strana Inuitské společenství, která okamžitě začala plnit předvolební sliby. Zastavila tak i plány na těžbu uranu v jižní části Grónska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů