Úterý, 19. března 2024

Vídeň postaví tisíc obecních bytů ve dřevostavbách

Vídeň postaví tisíc obecních bytů ve dřevostavbách

Vídeň, světový vzor bytové politiky, chce do roku 2025 postavit či začít přípravu tisícovky bytových jednotek v dřevostavbách a hybridních konstrukcích. Radnice slibuje tradiční kvalitu obecního bydlení a navíc zvýšený důraz na ekologii, klimatickou resilienci a blízkost přírody.

Prvních 155 bytů vznikne na šesti městských pozemcích ve 21. a 22. vídeňském obvodu. Největší projekt obsáhne kolem padesáti bytů, nejmenší pět. První developerskou soutěž uspořádá městský institut pro rozvoj obecního bydlení wohnfonds_wien letos na podzim, další dvě fáze plánuje na roky 2022 a 2023.

,,Vídeň dnes stojí před úlohou, aby našla nejlepší možné odpovědi na výzvy jako změna klimatu, digitalizace a nárůst počtu obyvatel," okomentoval projekt Prvního vídeňského programu bytové výstavby starosta města Michael Ludwig. ,,S ohledem na životní prostředí, ekologický, blízký přírodě a přesto urbánní. To jsou všechno prvky, kterými se program vyznačuje. Jako výsledek vzniknou na kraji města malé, dvou až čtyřpatrové budovy ze dřeva a hybridní dřevostavby," doplnila vídeňská radní pro bytovou výstavbu Kathrin Gaal.

Nové dřevostavby mají splnit dosavadní kritéria úspěšných konvenčních vídeňských bytových projektů, a zajistit tedy dostatečnou kvalitu, komfort a vhodnost pro každodenní použití. Nově se však přidává maximální akcent na ekologii a odolnost proti změnám klimatu. Konkrétně to znamená, že novostavby i jejich okolí budou využívat obnovitelné zdroje energie a nabízet zelené střechy a fasády, zastínění i dostatečné proudění vzduchu. Od těchto prvků si Vídeň slibuje zlepšení místního mikroklima i odolnost vůči letním tepelným ostrovům. Zkušenosti z výstavby chce Vídeň do budoucna aplikovat i na další bytové projekty.

Dřevo vnímá hlavní město Rakouska jako dostupnou domácí přírodní surovinu, která nahrazuje energeticky intenzivní stavební materiály a nabízí rychlejší a méně hlučnou výstavbu, dobré izolační vlastnosti a v neposlední řadě vhodné vnitřní klima v budovách. Materiál chce Vídeň odebírat z udržitelně pěstovaných lesů s odpovídající certifikací.

Už od plánovací fáze chce Vídeň věnovat zvýšenou pozornost počítačovým simulacím, které mají vedle efektivity ozeleňovacích a zastiňujících opatření zlepšit i samotný proces stavby a snížit surovinovou náročnost.

Stavba všech tisíci bytů v dřevostavbách by podle radnice měla být uvedeny do pohybu do konce stávajícího volebního období, tedy do podzimu 2025. Společným prvkem minimálně v první etapě bude i blízkost přírody. Šest vybraných lokalit se liší velikostí od přibližně jednoho po devět tisíc metrů čtverečních plochy, novostavby na všech místech by ale v porovnání se stávající zástavbou neměly nijak vyčnívat, doplňuje Vídeň.

Další ekologicky vystavěné městské byty vyrostou v následujících letech i v centrálnějších částech Vídně, například ve třetím obvodu vznikne udržitelné bydlení pro čtyři tisíce obyvatel města.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů